Verloren brieven van Alan Turing duiken op in archiefkast

In Manchester is een unieke verzameling correspondentie van Alan Turing ontdekt in een archiefkast. De beroemde wiskundige schreef de brieven tussen 1949 en zijn dood in 1954. Ze werpen meer licht op zijn academische leven.

148 brieven van de hand van Turing: dat ontdekte professor Jim Miles van de universiteit van Manchester in het Verenigd Koninkrijk in mei toevallig in een archiefkast in een bergruimte. Enkele dagen geleden zijn ze publiek gemaakt nadat archivaris James Peters ze de voorbije maanden had gesorteerd en gecatalogeerd.

Waarschijnlijk zijn de brieven de voorbije 30 jaar onaangeroerd gebleven. De beroemde wiskundige schreef ze tussen 1949 en zijn dood in 1954. Over zijn privéleven vertellen ze weinig.

Zo maken ze geen melding over de veroordeling die hij in 1952 kreeg wegens homoseksuele handelingen, toen nog een misdrijf in het Verenigd Koninkrijk. Ook over het baanbrekende werk dat hij tijdens WO II verrichtte om de Enigmacode van de nazi's te breken, rept hij met geen woord.

Artificiële intelligentie

Toch beschouwt de universiteit van Manchester de brieven als waardevol, alleen al omdat weinig archiefmateriaal van Turing overblijft. Bovendien bieden ze een belangrijk inzicht in zijn academische leven en het onderzoek dat hij voerde op vlak van articifiële intelligentie en wiskunde.

Sommige brieven onthullen daarnaast enkele van zijn persoonlijke opvattingen. Zo slaat hij een uitnodiging voor een conferentie in de VS in april 1953 af met de woorden: "Ik heb geen zin in de reis en ik heb een afkeer van Amerika".

Turing stierf in juni 1954 aan de gevolgen van een cyanidevergiftiging. Waarschijnlijk pleegde hij zelfmoord. Eind 2013 kreeg hij postuum een officieel koninklijk pardon van koningin Elizabeth II. Een jaar later vertaalde Morten Tyldum zijn leven en werk naar het witte doek met "The imitation game", een film met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol.

In het kader van het programma "De herontdekking van de wereld" op Canvas verdiepte professor Ann Dooms van de VUB zich enige tijd geleden in het leven van Turing. Die aflevering kan u hieronder herbekijken:

Deze Video is niet meer beschikbaar. Waarom?