Videospeler inladen...

Verpleger heeft minstens 84 doden op zijn geweten

Een verpleger in Duitsland, die al tot levenslange opsluiting veroordeeld is, zou nog minstens 84 moorden op zijn geweten hebben. Dat zegt de onderzoekscommissie, die drie jaar geleden opgericht werd. "Het is een uitzonderlijk hoog aantal slachtoffers in de geschiedenis van Duitsland", zegt de commissievoorzitter.

Niels Högel (40) werkte tussen 1999 en 2005 als verpleger in twee ziekenhuizen, een in Oldenburg en een in Delmenhorst, twee steden in Nedersaksen. Daar zou hij volgens de onderzoekscommissie minstens 84 mensen om het leven hebben gebracht.

In 2005 werd hij op heterdaad betrapt door een collega toen hij een comapatiënt een levensgevaarlijke injectie toediende. De politie werd erbij gehaald en Högel werd gearresteerd. Hij zou het leven van de patiënt in gevaar brengen om dan te hulp te kunnen schieten en een goede reputatie te krijgen bij het personeel. In 2008 werd Högel veroordeeld tot 7,5 jaar in de gevangenis. 

Zeven jaar later, op 26 februari 2015, werd hij tot levenslange opsluiting veroordeeld. Tijdens zijn gevangenisstraf had hij namelijk nog tientallen moorden en moordpogingen opgebiecht aan een psychiater. In januari 2014 sprak hij van een vijftigtal moorden en eind 2014 biechtte hij een zestigtal pogingen tot moord op. Er werd dan een onderzoekscommissie opgericht vanwege het hoge aantal.

Het medicijn dat hij gebruikte, werd in 84 van de opgegraven lijken teruggevonden. Hoeveel moorden de man op zijn geweten heeft, zal misschien nooit eenduidig kunnen worden bepaald. Er zijn al honderden lijken in de beide ziekenhuizen gecremeerd en een aantal stoffen zijn niet meer traceerbaar na verloop van tijd. Het gaat in elk geval om een van de ergste misdaden in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog. 

Meest gelezen