Vlaamse Bouwmeester niet eens met kritiek Unia: "Woontoren enkel voor jongeren is net noodzakelijk"

De Vlaamse Bouwmeester ziet geen probleem in de geplande woontoren in Hasselt, waar enkel mensen jonger dan 32 jaar zouden mogen wonen. "Jongeren worden vandaag gediscrimineerd in de stad door de hoge prijzen. Hiermee krijgen ze weer kansen."

Vanochtend raakte bekend dat de stad Hasselt samen met een vastgoedontwikkelaar een nieuwe woontoren plant in het Kapermolenpark. Opmerkelijk: de appartementen mogen enkel verhuurd of verkocht worden aan mensen jonger dan 32 jaar.

"Discriminatie", zo zei het gelijkenkansencentrum Unia. Mensen die ouder dan 32 zijn en er alsnog een plekje willen kopen of huren, kunnen volgens Unia een klacht indienen. "De wet staat aan hun kant."

Niet eens met kritiek

De kritiek van Unia wordt niet gedeeld door de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck. Hij pleit er al een tijdje voor om met z'n allen dichter en kleiner te gaan wonen. Deze woontoren past voor hem dan ook volledig in dat verhaal.

Het lijkt erop dat hier aan noodzakelijke positieve discriminatie wordt gedaan.

"Ik ken niet alle details, maar het lijkt erop dat hier aan noodzakelijke positieve discriminatie wordt gedaan", zegt de Bouwmeester in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het vastgoed in de steden wordt alsmaar duurder en jongeren hebben niet genoeg kapitaal meer om een goede lening te krijgen daarvoor. Het centrum voor gelijke kansen zou net blij moeten zijn dat een groep die momenteel gediscrimineerd wordt - door de hoge vastgoedprijzen - nu weer meer kansen krijgt."

De sociale mix dreigt volgens Van Broeck ook niet in het gedrang te komen. "Zo'n sociale mix moet je altijd gaan bekijken per buurt. Mocht dit nu een project van vijfhonderd woningen zijn, dan krijg je een getto en krijg je een probleem. Maar hier gaat het om 60 of 70 appartementen. Dat is eigenlijk een piepklein projectje als je het over heel Hasselt bekijkt."

Een sociale mix moet je per buurt bekijken. Het gaat hier om 60 of 70 appartementen. Dat is een klein project.

"Ik denk eigenlijk dat dit een goede zaak zou kunnen zijn", besluit de Bouwmeester. "Jongeren gaan nu massaal ergens anders gaan wonen omdat het in de stad niet meer betaalbaar is. Ze kopen daar zelfs twee auto's voor en staan uren in de file elke dag. Een project als dit is net nodig om weer jongeren naar de stad te laten komen."