AFP or licensors

Voor het eerst in 30 jaar gaan inwoners Gaza (1 keer) naar de bioscoop

Voor het eerst in 30 jaar heeft in Gaza een bioscoop de deuren geopend. Enkele honderden mensen konden een eenmalige voorstelling van een film over Palestijnen in Israëlische gevangenissen zien.

De Gazastrook is de Palestijnse enclave die al tien jaar lang volledig is afgesloten van de buitenwereld. In de jaren 80, tijdens de eerst intifada, sloten de bioscopen er één na één de deuren. In 1987 zouden radicale islamieten één van de filmzalen in brand hebben gestoken. Andere bioscopen zouden daarna schrik gehad hebben om nog films te vertonen.

Afgelopen zaterdag was toch een film te zien. Volgens één van de organisatoren ging het om een "symbolische" voorstelling, die het idee van de bioscoop in Gaza nieuw leven moet inblazen.

De film werd vertoond in de bioscoop Samer, een zaal uit de jaren 40 die in de jaren 60 is gesloten. Volgens de Franse historicus Jean-Pierre Filiu zou de tak van de moslimbroeders in de Gazastrook, waaruit later Hamas is voortgekomen, zijn eerste conferentie in die zaal hebben gehouden.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors