AP1994

Voormalige Japanse premier Tsutomu Hata (82) overleden

De Japanse oud-premier Tsutomu Hata is overleden. Dat meldt het Japanse persagentschap Kyodo. Hata was in 1994 gedurende 64 dagen de eerste minister van Japan. Hij werd 82.

In 1993 was Hata uit de Liberaal-Democratische Partij (LDP) gestapt om samen met enkele andere voormalige LDP-leden de Vernieuwingspartij op te richten. De partij bracht een einde aan de bijna vier decennia durende dominantie van de LDP, maar was geen lang leven beschoren. Na anderhalf jaar hield ze al op te bestaan. Ze leverde in die periode wel twee premiers, onder wie Hata.

Hata had voordien al een lange politieke carrière achter de rug. In 1969 werd hij voor het eerst verkozen in het lagerhuis en hij zou daarna nog dertien keer herverkozen worden tot zijn pensioen in 2012. Tussen 1988 en 1994 was hij ook minister van Landbouw, Financiën en Buitenlandse Zaken.