Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

VS-leger gaat waterpeil doen stijgen in Houston om dammen te redden

De overstromingen in de Amerikaanse stad Houston gaan een dramatische fase in. Het leger wil nu water weghalen uit twee grote reservoirs om dammen te redden, maar daardoor kan het waterpeil in Houston tijdelijk stijgen. Ondertussen is ook de noodtoestand van kracht in buurstaat Louisiana.

De ingenieurs van het leger hebben nu blijkbaar gekozen voor de minst slechte van twee opties. Het water achter de dammen van de twee grote reservoirs van Addricks en Barker is te hoog gestegen en de druk op de dammen dreigt te groot te worden.

Als die dammen zouden doorbreken, zou dat een ramp betekenen voor de grootstad Houston die 25 kilometer verder stroomafwaarts ligt en waar miljoenen mensen wonen. Daarom laat het leger nu geleidelijk water uit de reservoirs in de rivier Buffalo Bayou lopen.

Daardoor zal uiteraard het waterpeil in de ondergelopen wijken van Houston nog stijgen, maar dat zal tijdelijk zijn en geleidelijk gebeuren, zegt het leger, maar dat is nodig om een ramp in Houston te vermijden. Als één van de dammen zou doorbreken, zou dat volgens een studie uit 2009 een ergere ramp veroorzaken dan de overstromingen na de storm Katrina in New Orleans in 2005. De twee dammen werden in de jaren 40 gebouwd om de talrijke overstromingen in Houston te voorkomen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump roept noodtoestand af in Louisiana

Welke richting de tropische storm Harvey uitgaat, is nog niet helemaal duidelijk, maar ook de staat Louisiana krijgt al heel wat regenval te verwerken. Louisiana grenst aan het oosten van de staat Texas.

De gouverneur van Louisiana had gevraagd aan president Trump om de noodtoestand uit te roepen en Trump heeft gehoor gegeven aan die vraag. Daardoor komt er federaal geld ter beschikking en wordt FEMA ingeschakeld. Dat federale agentschap wordt ingezet voor de coördinatie van middelen in rampgebied.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.