AP

Aartsbisschop van Parijs zoekt 100 miljoen euro voor restauratie Notre Dame

De aartsbisschop van Parijs heeft een inzamelactie op touw gezet om de Notre Dame te redden. Alles samen hoopt hij 100 miljoen euro op te halen om de kathedraal uit de 12e eeuw grondig te restaureren.

Al 850 jaar torent ze boven de daken van Parijs uit: de Notre Dame, een toonbeeld van vroeggotische architectuur en een van de beroemdste religieuze gebouwen van de wereld.

Hoewel de Franse overheid jaarlijks 2 miljoen euro uittrekt voor onderhoud en herstellingen, verkeert de kathedraal vandaag in een slechte staat. De laatste grondige restauratie dateert van halfweg de 19e eeuw en een nieuwe dringt zich op. Om die te betalen organiseert de aartsbisschop van Parijs een inzamelactie. Concreet hoopt hij 100 miljoen euro bijeen te sprokkelen.

"Als we de werken niet uitvoeren, zullen delen van de buitengevels naar beneden komen", waarschuwt voorzitter Michel Picaud van de Friends of Notre Dame. "Dat is een ernstig risico." Nu al hebben beheerders van de kathedraal een "kerkhof" van stenen die zijn afgebrokkeld aangelegd.

Jaarlijks bezoeken tussen de 12 en de 14 miljoen mensen de Notre Dame. De aartsbisschop hoopt dan ook dat donaties vanuit alle windstreken zullen binnenkomen.