VRT

Vranckx kreeg al bijna 500 instrumenten voor Mosul

Gitaren, keyboards en drumstellen, maar ook een buffetpiano en een instrumentenhersteller die zijn diensten aanbiedt: Vlaanderen reageert massaal op de oproep van Rudi Vranckx.

"Ik zou graag muziekinstrumenten naar Mosul brengen", kondigde Rudi Vranckx gisteren aan in het Radio 1-programma Hautekiet. En de respons was overweldigend: op het moment van schrijven stond de teller op 494 inzendingen.

"We zijn overweldigd door alle reacties", vertelt Vranckx. "Nu moeten we zien dat we niet verzuipen! (lacht) Ik begin ook een beetje te panikeren: miljaar, nu moeten we ook nog voorbij de checkpoints en de frontlinie geraken met al die instrumenten. Da's toch een zware verantwoordelijkheid."

Mensen samenbrengen

Voor de duidelijkheid: niet alle instrumenten zullen ook daadwerkelijk naar Mosul gestuurd worden. Daarvoor hebben ze niet genoeg plaats in het legervliegtuig dat de lading naar Irak zal overbrengen. Vranckx en zijn redactie maken een selectie en contacteren de eigenaars van de geselecteerde instrumenten.

Ook Laura Groeseneken, zangeres bij Ozark Henry, gaf gehoor aan de oproep.

Met die instrumenten komt vaak een verhaal mee. Neem nu dat van Piet, een violist die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn instrument verloor in een bombardement en pas na zijn pensioen opnieuw begon te spelen, op een nieuwe viool. "Nu blijkt dat geen van zijn achterkleinkinderen ooit viool zal spelen, hoop ik dat in Mosul misschien een gepassioneerd mens er een trouwe kameraad aan zal hebben", vertelde zijn dochter Sabine deze ochtend op Radio 1. 

 "Ik speelde vroeger trompet, maar door een ziekte kan ik mijn buikspieren niet meer opspannen. Hopelijk kan ik jullie met deze trompet een plezier doen", mailt André dan weer. En Laura Groeseneken, muzikante in de groep van Ozark Henry, vertelt in een filmpje dat ze hoopt dat haar piano ook in Mosul mensen zal bijeenbrengen.

Ook een instrument inzenden? Dat kan nog tot vrijdagmiddag 12:00 via het formulier hieronder. Vooral met microfoons, geluidsinstallaties en mengpanelen kan je de muziekschool nog helpen, maar ook gewone instrumenten blijven natuurlijk welkom.