Britse acteur trekt zich terug uit film na kritiek over "whitewashing"

De Britse acteur Ed Skrein trekt zich terug uit de nieuwste verfilming van de Hellboy-strips. Skrein, een blanke acteur, werd hierin gecast als een personage van Aziatische afkomst. Daardoor werd de film beschuldigd van "whitewashing". De filmmakers steunen zijn besluit en beloven iemand voor de rol te zoeken "die meer aansluit bij het bronmateriaal".

Ed Skrein had oorspronkelijk de rol gekregen van majoor Ben Daimio in de nieuwste verfilming van "Hellboy". De film is gebaseerd op de gelijknamige graphic novels of strips. In die strips is Ben Daimio een Amerikaans-Japans personage. Nu wil Skrein plaatsmaken voor iemand van Aziatische afkomst, die beter bij de rol van majoor Daimio zou passen.

De Britse acteur is onder meer bekend van "Deadpool" (Ajax) en "Game of Thrones" (Daario Naharis). Aan ervaring voor de rol was er dus geen gebrek, maar toen vorige week bekend raakte dat hij Ben Daimio zou vertolken in de nieuwste "Hellboy", kwam er veel kritiek.

Problematiek van "whitewashing"

De kritiek had te maken met het feit dat "Hellboy" zich schuldig zou maken aan "whitewashing". Dat begrip hekelt het gebruik van blanke acteurs voor personages met een andere etnische achtergrond.

Hollywoodproducenten krijgen dergelijke kritiek de laatste tijd vaker te horen. Recent nog kwam "Ghost in the Shell" onder vuur te liggen. In de verfilming van Japanse animatieklassieker uit 1995 had Scarlett Johansson de rol gekregen van een Japanse cyborg. Andere voorbeelden zijn "Exodus: Gods en Kings" (2014) en de serie "Gods of Egypt" (2016).

Begrip voor beslissing

Volgens The Hollywood Reporter is Ed Skrein de eerste blanke acteur die een grote filmproductie verlaat na "whitewashing"-kritiek. Skrein kreeg online al veel lof over zijn beslissing.  

"Ik had de rol aanvaard zonder het besef dat het personage in de originele strips van gemengde Aziatische afkomst was," klinkt het in een tweet van Skrein. Omdat hij begrip heeft voor de kritiek, vindt hij het nu ook correct om uit de filmproductie te stappen. "Het is duidelijk dat het vertolken van dit personage op een cultureel correcte manier belangrijk is voor mensen. Die verantwoordelijkheid negeren zou verhalen en stemmen van etnische minderheden in de kunsten nog meer onderdrukken," schrijft hij.

De producers van "Hellboy" hebben begrip voor de beslissing van de acteur en beloven nu iemand voor de rol te zoeken "die meer aansluit bij het bronmateriaal".