Emilio Morenatti

Drastische daling van vluchtelingen die verdrinken

De voorbije drie weken zijn er geen verdrinkingen meer gemeld van migranten en vluchtelingen in de Middellandse Zee. Dat zegt het VN-agentschap voor migratie. In de hele maand augustus verdronken voor zover bekend 19 mensen in de Middellandse Zee.  Twee jaar geleden waren dat er bijna 700.  

De verklaring voor die daling is eenvoudig: sinds het begin van de zomervakantie is het aantal mensen dat de oversteek waagt tussen Libië en Italië fors gedaald. Maar hoe dat dan komt, is minder makkelijk te achterhalen.  

Volgens Vanessa Saenen van het VN-vluchtelingencommissariaat moet de verklaring deels gezocht worden in gewijzigde reisroutes: "Enkele vertrekpunten in Libië zijn veranderd. Daardoor zijn er minder mensen die de oversteek wagen, en dus zijn er minder verdrinkingen."

Maar Saenen maakt zich niet te veel illusies: "Het is nog te vroeg om te voorspellen dat het aantal drenkelingen blijvend zal afnemen. Het enige wat zeker is, is dat de vluchtelingen en migranten almaar kwetsbaarder worden. Ze hebben meer en meer te lijden van de barbaarse smokkelaars: uitbuiting, sexueel misbruik, gijzeling.