Eerste tropische dag van augustus 2017 breekt meteen dagrecord

Het was vandaag de warmste 29 augustus sinds het begin van de metingen. Veel mensen hebben van die warmte in de laatste vakantiedagen genoten. Niet alleen heeft de NMBS een recordaantal reizigers naar de Belgische kust vervoerd, ook wilden mensen in de stad zich afkoelen met een verfrissende duik in het water. Maar dat was niet overal toegelaten.

Om 16 uur werd in Ukkel 31°C gemeten. Om het exacte klimatologische maximum te weten, is het afwachten, maar wellicht kan de maximumtemperatuur nog oplopen. Het dagrecord voor 29 augustus is in ieder geval gebroken. Het vorige warmterecord van deze dag dateert nog van 1942. Dat laat VRT-weervrouw Sabine Hagedoren weten.

Met temperaturen boven de dertig graden was het tropisch warm vandaag, maar zo uitzonderlijk is het warmterecord voor deze tijd van het jaar ook niet. Vorig jaar haalden we op 13 september bijvoorbeeld nog een temperatuurrecord van 31,2 graden. Ooit is het op de laatste dag van augustus ook 33 graden geworden.

Genieten van de laatste warme en zonnige vakantiedag

Veel mensen hebben van de laatste zonnige en warme dag van de vakantie genoten. Zo trokken duizenden reizigers vandaag naar de kust. Dat blijkt onder meer uit de cijfers die de NMBS vandaag bekend maakte. Met 28.000 reizigers die de trein namen naar de kust is het record van de zomervakantie gebroken.

Ook in de stad zochten mensen een verfrissende duik in het water, maar dat was niet overal toegelaten. De politie van Leuven heeft zwemmers uit het water moeten halen bij de Leuvense vaart, want zwemmen in de vaart is absoluut verboden en gevaarlijk. "De vaart is immers een waterloop waar ook gewoon boten passeren. Wanneer die een zwemmer niet gezien hebben en die komt onder zo'n boot terecht, dan bekom je een levensgevaarlijke situatie," klinkt het bij politiewoordvoerster Stefanie Gille.