LUDOVIC MARIN

Eiffeltoren dooft zoeklichten ruim een maand voor restauratie

In Parijs zijn de zoeklichten van de Eiffeltoren gedoofd. Dat is nodig omdat het mechanisme aan een grondige restauratie toe is.

Wie de komende weken een bezoek aan Parijs brengt, moet het 's avonds zonder de zoeklichten van de Eiffeltoren stellen. Sinds gisteren en nog tot en met 10 oktober zijn ze uitgeschakeld om ze grondig te kunnen restaureren.

De zoeklichten bestaan uit 4 gemotoriseerde projectoren die elk een rotatie van 90 graden maken. Dankzij een uitgekiende software en een automatische programmatie vormen ze synchroon twee krachtige lichtstralen die tot 80 kilometer ver schijnen, dit dankzij xenonlampen van 6.000 watt.

Een ventilatiesysteem moet het mechanisme in de zomer koel houden. Omgekeerd treedt een verwarmingssysteem automatisch in werking als de temperaturen in de winter te laag zakken.

Sinds de bouw in de jaren 1880 heeft de Eiffeltoren verschillende verlichtingssystemen gekend. De huidige zoeklichten zijn in 1999 geïnstalleerd voor de overgang naar het jaar 2000. Toen zijn op de zijkanten van de toren ook 20.000 lampen geplaatst die op gezette tijdstippen oplichten.

De Eiffeltoren is niet het enige bekende monument in Europa dat tijdelijk wat glans verliest. In Londen zal de beroemde Big Ben liefst 4 jaar zwijgen, eveneens wegens een restauratie.