Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

FARC-congres in Bogota: "Startsein van een politieke partij"  

In Bogota, de hoofdstad van Colombia, zitten leden van de FARC sinds zondag bijeen, om te brainstormen over de toekomst van de voormalige Marxistische rebellenbeweging. Het is hun eerste congres sinds het historisch vredesakkoord van 24 november 2016, dat een einde maakte aan meer dan vijftig jaar conflict. 

Op de eerste dag van het FARC-congres, afgelopen zondag, waren zo'n 1.200 vertegenwoordigers van de onlangs ontbonden rebellenbeweging aanwezig in Bogota. Onder hen ook kopstukken als Iván Márquez en Rodrigo Londoño, beter bekend als Timosjenko.

Tegen het einde van het congres, aanstaande vrijdag, zullen de vertegenwoordigers een nieuwe naam gekozen hebben voor de FARC. Bovendien is het de bedoeling om de voormalige guerrillabeweging tegen dan om te vormen tot een legitieme politieke partij. "Op dit evenement transformeren we de FARC tot een nieuwe, exlusief politieke organisatie", verduidelijkte FARC-leider Timosjenko. 

"Dit congres is het startsein van hun politieke partij", stelt ook correspondente Sytske Jellema vanuit Colombia, in "De Ochtend" op Radio 1. "Het is het eerste congres zonder wapens en vindt bovendien plaats in de hoofdstad, een plek waar heel veel politieke congressen plaatsvinden", aldus Jellema. "In die zin horen ze er al helemaal bij."

Parlementsverkiezingen

De hervormde FARC zal in 2018 deelnemen aan parlementsverkiezingen, met een lijst die op het congres wordt samengesteld. Vast staat dat gloednieuwe partij een aantal zitjes zal veroveren. In het vredesakkoord werd namelijk bepaald dat de rebellen tot 2026 recht hebben op minstens tien vertegenwoordigers in het parlement: vijf in de Senaat en vijf in het Lagerhuis. 

Maar of de nieuwe partij daadwerkelijk succes zal boeken bij de verkiezingen van 2018 valt af te wachten. Op dit moment is de FARC namelijk bijzonder impopulair onder de Colombiaanse bevolking, verduidelijkt Jellema. "Dat ze een partij zullen worden staat vast", besluit ze. "Ze hebben de ambitie, maar of ze succesvol zullen worden betwijfel ik."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.