Francken sluit akkoord om meer Waalse asielzoekers aan de slag te krijgen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft een akkoord ondertekend met de nieuwe Waalse regering om meer asielzoekers aan de slag te krijgen. "Ik ben heel tevreden."

Van de bijna 9.000 Waalse asielzoekers werkt er maar een op de vijf. De federale overheid gaat nu nauw samenwerken met FORUM, de Waalse dienst voor arbeidsbemiddeling, om dat cijfer te doen stijgen.

Voor staatssecretaris Francken heeft het akkoord een grote symbolische betekenis. Het gaat namelijk om een akkoord met de nieuwe Waalse regering en daar zit de socialistische partij PS niet meer in.

"We waren al aan het onderhandelen met de vorige regering. Wellicht hadden we ook met hen een akkoord kunnen sluiten, maar nu kon het plots wel snel gaan", zegt Francken. ""Jobs, jobs, jobs" is het kernthema van de federale regering. De nieuwe Waalse regering volgt dat nu ook. Ik ben heel tevreden dat we het akkoord konden sluiten."

Met Vlaanderen heeft Francken al een gelijkaardig akkoord gesloten. Met de Brusselse regering is er nog geen overeenkomst.