Videospeler inladen...

Gerenoveerde Muntschouwburg behoudt grandeur en verhoogt comfort

De renovatie van de Koninklijke Muntschouwburg is zo goed als af. Hoewel de zaal esthetisch exact hetzelfde gebleven is, is het comfort, zowel voor publiek als artiesten, merkbaar groter geworden. Op 5 september keert met "Pinocchio" voor het eerst sinds juni 2015 een opera terug naar de Muntschouwburg.

"Visueel is er niets veranderd in de zaal", stelt Dominique Mertens, directeur Gebouwen en Onderhoud bij De Munt. "Maar dat is normaal, want de Muntschouwburg is een geklasseerd gebouwd en dus is conservatie belangrijk."

De aanpassingen en de verhoging van het comfort zijn vooral onderhuids merkbaar. Zo is de airconditioning grondig vernieuwd en bevinden er zich nu ventilatoren onder de zitjes in de zaal waardoor de koude lucht gelijk verspreid wordt en de tocht niet meer op het publiek valt. De verlichting werd vervangen door zuinigere led-lampen en bovenal werden alle stoelen vernieuwd. "Alle stoelen zijn nieuw, maar wel identiek aan de oude. Zo blijft de akoestiek in de zaal perfect behouden", aldus Mertens.

Podium

Het podium van de Muntschouwburg werd ook volledig aangepakt. De scène bevindt zich nu niet meer in een hellingsgraad van 4 graden, maar is volledig vlak, en dat is een voordeel voor producties die van buitenshuis komen. Vier nieuwe elektrisch-hydraulische podiumliften moeten voor extra spektakel zorgen, want doordat ze geluidloos werken kunnen ze ook tijdens de voorstelling gebruikt worden.

De werken die in juni 2015 begonnen en waarvan het einde tien maanden later was voorzien liepen vertraging na vertraging op. Daardoor speelde De Munt liefst twee seizoen "extra muros", in het tijdelijke Muntpaleis op de site van Tour & Taxis. Aan de renovatiewerken hangt een prijskaartje van goed 16 miljoen euro.

"De teamspirit is wel enorm aangewakkerd na ons werk op de site van Tour & Taxis. Je mag ook niet vergeten dat we daar in een containerdorp werkten, waar rekwisieten en artiesten bijna de kamer moesten delen", vertelt Peter De Caluwe, algemeen directeur-intendant van De Munt.

Abonnementen

Het operahuis voelde het effect van zijn verhuis in zijn abonnementenverkoop. Die daalde met zo'n 20 procent op de site van Tour & Taxis. Maar die schade is al deels ingehaald, want de huidige abonnementenverkoop voor het nieuwe seizoen zit al op 116 procent.

Ondanks de herneming van de voorstellingen in De Munt zijn de werken nog niet helemaal afgerond. De ondergrondse tunnel die de ateliers van de Muntschouwburg met de scène verbindt is nog niet volledig af en zal vermoedelijk pas in de lente van 2018 in gebruik genomen worden.

Meest gelezen