Groen trekt stekker uit kartel met SP.A in Sint-Niklaas

Na elf jaar komt er een einde aan het kartel tussen sp.a en Groen in Sint-Niklaas. De algemene vergadering van Groen heeft beslist om volgend jaar met een eigen lijst aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen. De SP.A reageert ontgoocheld.

"De tijd is rijp om onze eigen weg te gaan", zo lichtte voorzitter Tim De Roeck de beslissing toe in een persmededeling. "Groen Sint-Niklaas gelooft in een positieve politieke cultuur die mensen verbindt en mogelijkheden geeft. En waarbij de samenwerking tussen partners er één is die focust op de langetermijnvisie en niet op snel politiek gewin."     

Het nieuws komt als een verrassing. Groen en de SP.A vormen in Sint-Niklaas al sinds 2006 een kartel en eind vorig jaar kondigden beide partijen nog aan dat ze in 2018 opnieuw samen naar de kiezer zouden trekken. Bij Groen maakt men er geen geheim van dat de hetze rond het asbeststort mee aan de basis ligt van de wending. "Een tijdelijke sluiting van een asbeststort dat op minder dan 100 meter van bewoning op een amateuristische wijze wordt uitgebaat is te weinig. Groen ijvert achter de schermen al lang voor een definitieve sluiting, dat willen we duidelijk kunnen zeggen", zegt De Roeck.

Domino-effect

SP.A-schepen Christel Geerts vindt de aanpak van het asbestdossier alvast geen reden om de stekker uit het kartel te trekken. "Inhoudelijk verschillen wij niet van mening over dit dossier. Zowel de SP.A als Groen hebben onomwonden gepleit voor de sluiting van het stort." De partij is ontgoocheld dat er na elf jaar een einde komt aan het kartel. "Dit is een gemiste kans. Niet dat we elkaar nu gaan tegenwerken, maar het progressieve project in onze stad gaat wel aan slagkracht inboeten", meent schepen Christel Geerts, die hoopt dat het nieuws geen domino-effect zal hebben op andere plaatsen in Vlaanderen.    

Het kartel van de SP.A en Groen haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 25,7 procent van de stemmen. De N-VA kwam met 28,5 procent van de stemmen als grootste partij uit de kiesstrijd in de hoofdstad van het Waasland. De N-VA en het kartel stapten toen samen in het stadsbestuur, met Lieven Dehandschutter van de N-VA als burgemeester.