AFP

Matthias Schoenaerts: "Ik wil niet acteren tot mijn 80e"

Acteur Matthias Schoenaerts (39), die momenteel hoge toppen scheert in het buitenland, is niet van plan om tot na zijn pensioen op het toneel of een filmset te staan. Dat heeft hij gezegd in een interview met "Culture Club". "Het leven is te rijk om de hele tijd hetzelfde te doen", vindt hij.

Naar eigen zeggen gaat het momenteel "wonderwel" met Schoenaerts. Hij voelt zich ondanks de drukte "erg gelukkig". In de filmwereld zijn heel wat ogen vandaag op hem gericht, in  aanloop naar de release van "La fidèle", de nieuwe film van Michaël R.  Roskam waarin hij de hoofdrol vertolkt. De film wordt trouwens ook de  Belgische inzending voor de Oscars. Of "La fidèle" de uiteindelijke nominatie in de categorie beste niet-Engelstalige film  binnenhaalt, weten we later pas.

Hoewel het Schoenaerts dus voor de wind gaat, is hij er rotsvast van overtuigd dat hij niet zijn hele leven lang wil blijven acteren, zo zegt hij in een interview met "Culture Club"-presentatrice Sofie Lemaire. "Ik wil niet tot mijn oude dag op de planken of op een set staan. Op een bepaald moment zal ik iets anders gaan doen met mijn leven. Want het leven is zo rijk! Het is toch al te gek om de hele tijd hetzelfde te doen?", zegt hij daarover.

Acteren is mijn grote liefde, maar het leven is te rijk om de hele tijd hetzelfde te doen.

Welke richting Schoenaerts dan - al dan niet tijdelijk - zou willen uitgaan, weet hij niet echt. "Let wel: acteren is mijn grote liefde. Wie weet dat ik na een pauze opnieuw terugkeer naar het vak. Maar voor hetzelfde geld stop ik er ineens voor 10 jaar mee.  Hoe dan ook zie ik mezelf niet meer acteren op mijn 80e, noch in het theater noch op de filmset. Nooit van mijn leven", klinkt het fors.

Over zijn vader: "Ik zal nooit in zijn buurt komen"

Als grote inspiratiebronnen noemt Schoenaerts twee mensen: theatermonument Dora van der Groen en zijn vader, acteur Julien Schoenaerts, die hij breed bewierookt. "Ik zeg dat niet puur uit fierheid, maar als mijn vader in Amerika had geacteerd, dan was hij degene geweest waarover Marlon Brando zou spreken. Waarschijnlijk heb ik dus veel van hem geleerd", zegt hij. "Mijn vader was een fenomeen, een oerkracht, een magiër. Dat gaat niet enkel over talent: mensen zoals hij komen maar één keer om de 50 jaar voor, zoals iemand als Michael Jackson. Ik zal nooit in zijn buurt komen."

Het volledige interview met Schoenaerts staat ook op de website van "Culture Club".