Video player inladen ...

Een wereldramp onder de radar: overstromingen eisen al minstens 1.200 levens in India, Bangladesh en Nepal

India, Bangladesh en Nepal hebben te kampen met de zwaarste overstromingen in decennia. Zo'n 24 miljoen mensen zijn er getroffen door het noodweer en al minstens 1.200 mensen zijn om het leven gekomen. De paar tientallen reddingsteams en de noodhulp die hier en daar verstrekt wordt, zijn lang niet toereikend. Het Internationale Rode Kruis luidt de alarmbel, maar massale hulp blijft voorlopig uit.

Landen in Zuid-Azië die tijdens het regenseizoen af te rekenen krijgen met overstromingen, het is een jaarlijks weerkerend fenomeen. Toch is de situatie in zowel Noordoost-India, Bangladesh als Nepal dit jaar veel rampzaliger dan voorgaande decennia, melden internationale hulporganisaties.

Grote woon- en landbouwgebieden zijn er overstroomd en honderden mensen verdronken, als gevolg van uitzonderlijke moessoenregens die al sinds begin juni aanhouden. Bovendien zijn er nog duizenden dorpen afgesneden van de buitenwereld, zonder toegang tot voedsel of drinkbaar water. De werkelijke schaal van de ramp blijft daardoor onduidelijk.

De regenval bereikte in augustus een hoogtepunt, maar ook volgende maand zal de regen met bakken uit de lucht blijven vallen. De dodentol dreigt daardoor nog verder op te lopen, waarschuwt Aziëcorrespondent Wilma Vandermaeten in "De Ochtend", op Radio 1.  

Beperkte noodhulp

Volgens Vandermaeten hebben de lokale overheden veel te laat ingezet op hulpverlening. Zo heeft de Indische premier Modi pas dit weekend een fonds van 76 miljoen dollar te beschikking gesteld. "Dat lijkt veel, maar als je weet dat er 24 miljoen mensen getroffen zijn is dat onvoldoende", verduidelijkt Vandermaeten.

Nochtans hadden meteorologen voorspeld dat de situatie dit jaar bijzonder ernstig zou zijn. "Maar in de gebieden die het zwaarst getroffen worden wonen vaak ook de armste mensen", verduidelijkt Vandermaeten. "De regering haalt de schouders op, en denkt: “zolang wij onze voeten droog houden, wat kan het ons schelen."" 

De directeur van het Internationale Rode Kruis heeft intussen de alarmbel geluid, maar voorlopig wordt daar door de internationale gemeenschap weinig gehoor aan gegeven. Overschaduwd door de desastreuze gevolgen van orkaan Harvey in de Verenigde Staten, dreigen de overstromingen in Zuid-Azië een wereldramp onder de radar te blijven.

Video player inladen ...
AFP or licensors
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.