Belgische F-16's bestrijden IS in Irak en Syrië

Nederlandse F-16's lossen Belgen in Irak en Syrië af

Vanaf begin 2018 zal Nederland opnieuw F-16's inzetten in de strijd tegen IS boven Syrië en Irak. De Nederlandse regering zou daarvoor volgende vrijdag het licht op groen zetten, schrijft De Telegraaf. Nederland zal zo de Belgische F-16's aflossen. Volgens de Belgische minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ligt de Nederlandse beslissing in de lijn van de verwachtingen.

België en Nederland hadden een beurtrol afgesproken om vanop de Jordaanse basis Al Azraq met hun F-16's mee ten strijde te trekken tegen IS, waarbij de twee landen elkaar om de zes maanden zouden aflossen. Omdat Nederland zijn vliegtuigen niet tijdig klaar kon krijgen, doet België momenteel een bijkomende inspanning.

In juni besliste de federale regering om de missie van vier F-16's met zes maanden te verlengen tot eind dit jaar. "Normaal hadden zij ons begin juli moeten aflossen, maar ze hebben ons laten weten dat dat niet zou lukken. Daarom hadden wij zelf aangeboden om de opdracht tot eind dit jaar voort te zetten", zegt minister Vandeput aan VRT Nieuws.

Maar vanaf 1 januari kan Nederland opnieuw overnemen. "Het is wel absoluut de bedoeling dat de Nederlanders het begin volgend jaar van ons overnemen, volgens de initiële afspraken die we gemaakt hebben."