80 weggebruikers per dag betrapt op onverzekerd rijden

Vorig jaar werden 29.233 weggebruikers betrapt op onverzekerd rijden, dat zijn er gemiddeld 80 per dag. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Veli Yüksel opvroeg bij minister van Mobiliteit François Bellot (MR). De gegevens slaan op alle voertuigencategorieën: auto’s, motorfietsen en vrachtwagens.  Onverzekerd rijden kan zware gevolgen hebben en zal in de toekomst dan ook strenger worden aangepakt.

Het aantal betrapte weggebruikers dat zonder verzekering de baan op gaat, is vorig jaar licht gedaald in vergelijking met de jaren voordien. In 2014 waren het er 31.426, in 2015 29.743. Vorig jaar gemiddeld 80 betrapte bestuurders per dag dus, en in de realiteit zijn het er nog veel meer. "Volgens schattingen zouden meer dan 70.000 bestuurders in België zonder verzekering rondrijden en dat is onverantwoord. "

Veel bestuurders zijn zich niet bewust van de gevolgen die onverzekerd rijden met zich meebrengt, zegt Yüksel. "Wie onverzekerd rijdt en een ongeval veroorzaakt, zal alles zelf moeten betalen, in sommige gevallen komt dat neer op levenslang afbetalen." Daarnaast riskeert de bestuurder een gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maanden, een geldboete van 100 tot 8.000 euro en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.

We moeten meer inzetten op controles en op sensibilisering, maar onverzekerd rijden moet ook harder aangepakt worden, zegt Yüksel. "Minister van Justitie Geens en minister Bellot werken aan een nieuw wetsontwerp waarbij rijden zonder verzekering gecatalogeerd wordt als een zware verkeersovertreding. Wie in een periode van 3 jaar 2 zware overtredingen begaat, waarbij ook onverzekerd rijden, krijgt een rijverbod van minstens 3 maanden en moet ook opnieuw hun rij-examen afleggen."

Het wetsontwerp van de ministers gaat binnenkort naar het parlement.