Sea Sheperd gaat dit jaar geen Japanse walvisvaarders meer onderscheppen

De organisatie voor het behoud van het zeemilieu Sea Sheperd heeft aangekondigd dat ze dit jaar geen Japanse walvisschepen zal onderscheppen in de Zuidelijke Oceaan aan Antarctica. Sinds 2005 confronteerden schepen van Sea Sheperd daar elk jaar de Japanse walvisvloot, maar de organisatie zegt dat ze niet meer opkan tegen de gesofisticeerde satellietapparatuur van de Japanners.

Ondanks een internationaal moratorium op walvisvangst sinds 1985, trekt de Japanse walvisvloot elke herfst of winter naar de ijzige wateren rond Antarctica om er walvissen te jagen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek, wat buiten het moratorium valt. Het vlees vindt echter zijn weg naar restaurants en winkels overal in Japan.  Andere Japanse walvisvaarders, die aan de kust gevestigd zijn, jagen op spitssnuitdolfiijnen en grienden, soorten die niet onder het moratorium vallen.

Sinds 2005 vaart ook Sea Sheperd naar de Zuidelijke Oceaan, en tracht er de operaties te bemoeilijken door zich tussen de vangschepen en de walvissen, een vangschip en het fabriekschip, of tussen een tankschip en een ander Japans schip te plaatsen (foto boven: de Bob Barker van Sea Sheperd wringt zich tussen het tankschip Sun Laurel (links) en het fabrieksschip Nisshin Maru (rechts) in de Zuidelijke Oceaan in 2013).  

Maar nu gaat Sea Sheperd dat dus niet doen. Paul Watson, de stichter van Sea Sheperd, zei dat de groep niet langer op kan boksen tegen de bewakingstechnologie van de Japanners.  "Japan gebruikt nu militaire bewaking om de bewegingen van de schepen van Sea  Sheperd in real time per satelliet te volgen. En als ze weten waar onze schepen zich op elk ogenblik bevinden, kunnen ze ons gemakkellijk ontlopen", zo zei hij in een verklaring.

"We hebben hun geld niet, en we hebben hun technologie niet", zo zei hij aan de Australische openbare omroep. "We zullen een alternatieve manier moeten vinden om hen aan te pakken, en dat zullen we ook doen." Wat die nieuwe tactiek dan wel zou inhouden, wilde hij niet zeggen.   

"VS, Australië en Nieuw Zeeland spannen samen met Japan"

Watson beschuldigde de VS, Australië en Nieuw Zeeland er van onder een hoedje te spelen met Japan. Volgens Watson staan de regeringen van die landen vijandig tegenover Sea Sheperd, en doen hun regeringen niets substantieels om het programma van Japan te dwarsbomen.

"We proberen de job te doen die Australië, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten en andere naties zouden moeten doen, maar zij hebben het te druk met het tevreden houden van Japan", zo zei Watson.

Officieel zijn Australië, Nieuw Zeeland en de VS, en ook tal van andere landen, fel gekant tegen het Japanse walvisprogramma. De Australische minister van Milieu Josh Frydenberg zei in januari nog dat hij "diep teleurgesteld" was dat Japan de walvisvaart hervat had.

En ook nu was minister Frydenberg het niet eens met Sea Sheperd. "Geen enkel land heeft meer gedaan dan Australië om een einde te maken aan de zogenaamd wetenschappelijke walvisvangst door Japan, vooral in de Zuidelijke Oceaan", zo zei hij. "De regering heeft protest aangetekend op het hoogste niveau in Japan, en we werken hard in de Internationale Walvisvaartcommisie om een einde te maken aan elke commerciële of zogenaamde wetenschappelijke walvisvangst, en de bescherming van de walvissen te promoten."

Het Japanse fabriekschip Nisshin Maru sleept een pas geschoten walvis naar binnen, terwijl het vangschip Yushin Maru achter haar vaart, en een helikopter van Sea Sheperd alles in het oog houdt.

De kop van een spitssnuitdolfijn bij een walvisjager aan de wal in Japan.

AP2009

De walvissen die gejaagd worden in het kader van het "wetenschappelijk programma" door Japan, vinden uiteindelijk hun weg naar winkels en restaurants, zoals deze walvis-sahimi in een restaurant in Tokio.   

De trimaran "Brigitte Bardot" van Sea Sheperd in Parijs.