Stijn Coninx en Jan Decleir slaan de handen ineen, 25 jaar na "Daens"

In Aalst zijn de opnames gestart van "Niet schieten", een film van Stijn Coninx over de slachtoffers van de bende van Nijvel. Jan Decleir speelt de hoofdrol. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de 2 samenwerkten met "Daens".

De laatste aanslag van de bende van Nijvel op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985: dat is het uitgangspunt van "Niet schieten", de nieuwe film van Coninx. Vandaag zijn de opnames in Aalst gestart.

Het scenario is van de hand van Rik D'hiet en Coninx zelf die zich hebben gebaseerd op het boek "Niet schieten, dat is mijn papa!" van David van de Steen en Annemie Bulte. Van de Steen zag tijdens de bewuste overval hoe de bendeleden zijn ouders en zijn zus voor zijn ogen vermoordden. Zelf raakte hij zwaargewond.

"Na het lezen van het boek en mijn eerste ontmoeting met David inmiddels bijna 7 jaar geleden, heb ik geen seconde getwijfeld: dit verhaal wilde ik verfilmen!", zegt Coninx. "David kwam onverwacht en ongewild terecht in een van de grootste gewelddaden die ons land op haar grondvesten deed daveren. Meer dan 30 jaar later is zijn verhaal helaas niet alleen historisch belangrijk, maar ook terug heel actueel."

Cast

Jan Decleir speelt in de film de hoofdrol van de grootvader van David. Viviane De Muynck kruipt in de huid van de grootmoeder. 3 verschillende acteurs vertolken de rol van David zelf: de broers Mo en Kes Bakker op jonge leeftijd en Jonas Van Geel op volwassen leeftijd.

De rest van de cast bulkt eveneens van bekende namen. Louis Talpe en Elke Van Mello spelen de ouders van David. Daarnaast doen ook Inge Paulussen, Ann Tuts, Lucas Van den Eynde, Charlotte De Bruyne, Bert Haelvoet, Wouter Hendrickx, Tom Van Dyck, Alain Van Goethem, Jurgen Delnaet, Kurt Defrancq, Hans Van Cauwenberghe, Jos Verbist, Nico Sturm en Iwein Segers mee.

De opnames duren 40 dagen en vinden naast Aalst in Brussel, Mechelen en De Haan plaats. Dit jaar is het overigens precies 25 jaar geleden dat Decleir en Coninx samenwerkten met "Daens".