Video player inladen ...

Trump:  "Texas kan alles aan"

In Houston in de Amerikaanse staat Texas zijn de inwoners nog niet uit hun lijden verlost. De waterreservoirs ten noorden van de stad beginnen over te lopen. Ten zuiden van de stad is zelfs een dijk gebroken. Mensen in de buurt krijgen de raad om hun huis te verlaten. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania hebben het rampgebied bezocht, maar niet de zwaarst getroffen regio, om de hulpverleners niet voor de voeten te lopen.

De Amerikaanse president Donald Trump en heeft met zijn vrouw Melania een bezoek gebracht aan Texas. De zwaarst getroffen gebieden leit hij links liggen, om de hulpverlening niet te hinderen, maar hij is wel naar de getroffen stad Corpus Christi gegaan, waar men intussen al begonnen is met het opruimen van het puin.

Trump wilde duidelijk laten zien dat hij de zaak nauwgezet opvolgt en actie onderneemt, en hij had een optimistische boodschap voor de getroffen inwoners. "We gaan jullie onmiddellijk terug krijgen en aan het werk", zo zei hij.  

Hij beloofde de getroffen inwoners dat ze voorbeeldige hulp zullen krijgen bij de wederopbouw. "Dit was van een epische proportie", zo zei hij. "We willen het beter doen dan ooit tevoren. We willen dat er binnen 5 jaar, 10 jaar op gekeken wordt als: 'Dit is de manier waarop dit moet gebeuren'".

Later stond Trump op een ladder tussen twee brandweerwagens en sprak hij een menigte van enkele honderden mensen toe. "Wat een menigte. Wat een opkomst", zo zei Trump, die ook de Texaanse gouverneur Greg Abbott en de senatoren Ted Cruz en John Cornyn bedankte. "Dit is historisch. Het is episch wat er gebeurd is, maar weet je wat, het gebeurde in Texas, en Texas kan alles aan." Vervolgens zwaaide hij met een Texaanse vlag, wat op gejuich begroet werd.

Het optimisme van Trump stond in contrast met de vaststellingen van mensen bij de nooddiensten, die waarschuwen dat er nog een lange, moeilijk weg in het verschiet ligt. Brock Long, het hoofd van FEMA, het Federal Emergency Management Agency, waarschuwde dat de wederopbouw "frustrerend" zou zijn. "Wederopbouw is een traag proces, maar wees er van verzekerd dat we alles doen wat we kunnen", zo zei hij.

Trump bracht daarna nog een bezoek aan het coördinatiecentrum voor de hulp in Austin, de hoofdstad van Texas. Volgens de Republikeinse gouverneur van de staat, Greg Abbott, heeft de president tijdens zijn bezoek medeleven getoond voor de mensen die door de storm Harvey getroffen zijn.

Abbott zei dat Trump Texas geholpen heeft zich voor te bereiden, "en ons elk hulpmiddel en elk  werktuig gegeven heeft dat we nodig hadden." Hij voegde er aan toe dat Trump zich ertoe heeft verbonden te verzekeren dat Texas heropgebouwd zal worden.

Harvey is de eerste grote natuurramp uit Trumps turbulente presidentschap.

Dammen en reservoirs onder druk

Een aantal waterreservoirs ten noorden van Houston beginnen over te lopen. Ingenieurs krijgen het moeilijker en moeilijker om het waterpeil onder controle te houden.  Om enkele dammen te redden, haalde het Amerikaanse leger gisteren water weg uit de reservoirs achter de dammen om het geleidelijk in de rivier Buffalo Bayou te laten lopen.

De overheid maakt zich sterk dat de dammen het niet zullen begeven. Maar omdat er vrijwel zeker nieuwe overstromingen komen, roept ze mensen die in de buurt van de reservoirs wonen op om hun huis te verlaten. "Het water in de straten kan gaan stijgen", waarschuwt ze. "Als u wilt vertrekken, doe het dan nu. Want eens de straten overspoeld zijn, zal het niet meer lukken om nog te vertrekken".

Ten zuiden van de stad is intussen wel een dijk gebroken. Inwoners daar werden gevraagd om onmiddellijk hun huis te verlaten. Intussen is de dijk hersteld, maar de vraag tot evacuatie blijft wel behouden.

(lees voort onder de video en de foto)

Video player inladen ...
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het blijft intussen maar regenen in het gebied dat werd getroffen door de orkaan Harvey. In Houston zou er vandaag nog tot 30 centimeter regen bij kunnen komen. Ook de komende dagen wordt nog veel regen voorspeld in Texas en buurstaat Louisiana.

In totaal is er in het gebied al zoveel regen gevallen dat de weerdienst National Weather Service (NWS) een update moest aanbrengen in zijn kleurkaart. Aan het palet werd donkerpaars toegevoegd om aan te geven dat er in totaal meer dan 75 centimeter regen is gevallen.

Harvey, intussen afgezwakt tot een tropische storm, zal vanavond of morgen een tweede keer inbeuken op de kusten van Texas en Louisiana.

De politie van Houston heeft tot dusver al 3.400 mensen gered, zo maakte ze vandaag bekend. De gouverneur van Texas schat dat er nog altijd 1.000 gezinnen vastzitten in huizen in overstroomd gebied. Van alle kanten worden boten aangesleept om hen daar weg te halen. Meer dan 17.000 mensen die geëvacueerd zijn, worden nu al opgevangen in centra over heel Texas.

(lees voort onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump wil reddingswerkers niet voor de voeten lopen

Zoals gezegd hebben de Amerikaanse president Donald Trump en zijn echtgenote Melania vanmiddag een bezoek gebracht aan Texas, waar ze Corpus Christi, waar de orkaan vrijdag aan land ging, bezocht hebben. Daarna gingen ze naar Austin, de hoofdstad van de staat Texas, naar het centrum waar de hulp gecoördineerd wordt. Het zwaarst getroffen gebied in Houston bezochten ze niet, om de reddingswerkers niet te hinderen. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikaanse administratie is vaak huiverachtig om de president en zijn entourage naar een rampgebied te sturen. Logistiek is het een hele onderneming, en de overheden in het gebied hebben wel wat anders aan het hoofd dan een presidentieel bezoek coördineren. Maar Trump gaf van meet af aan te kennen dat hij het door orkaan Harvey getroffen Texas wilde bezoeken.

Hij bleef wel weg uit het gebied in Houston waar de situatie nog kritiek is. "Daar primeert levens redden", zei de gouverneur van Texas. "Het is dus slim en strategisch dat Trump niet daarheen reist. Hier in Corpus Christi zijn we al bezig met opruimingswerkzaamheden, en kan hij luisteren naar de noden van de mensen". (lees voort onder de video)

Video player inladen ...

De outfit van First Lady Melania leidde overigens tot hilariteit op de sociale media. Zij droeg weliswaar een sportieve regenjas toen ze op de helikoper Marine One, en later op het presidentiële vliegtuig Air Force One stapte, maar maakte het geheel af met hoge hakken. Bij de landing in Corpus Christi had ze die al wijselijk geruild voor gymschoenen.