Vlaamse overheid schrapt vrouw met hoofddoek uit vacature na racistische commentaren

Een vacature waarop een vrouw met hoofddoek te zien is. Het is wat gisterenavond nog te zien was op het Twitteraccount van de Vlaamse overheid, maar nu niet meer. Op het bericht kwamen heel wat kritische en racistische commentaren en even later werd het offline gehaald. "De overheid moet neutraal zijn", zo is te horen. Het Minderhedenforum reageert teleurgesteld. 

"De Vlaamse overheid legt werfreserves aan voor beleidsmedewerkers en juristen." Het is het korte bericht - met een link naar de vacaturewebsite - die gisterenavond op het Twitteraccount van de Vlaamse overheid verscheen. Bij de tweet hing ook een foto van een vrouw met hoofddoek die aan het werk is. 

(Lees voort onder de tweet.)

Vrij snel na het verschijnen van de tweet kwamen er heel wat opmerkingen, gericht naar de Vlaamse overheid, maar ook naar regeringspartij N-VA. Velen vonden het niet kunnen dat de Vlaamse overheid een foto van een vrouw met hoofddoek publiceerde. 

De foto creëerde een fout verwachtingspatroon. 

Kabinet Homans

In de loop van vandaag werd de tweet verwijderd. "Maar dat komt niet door de reacties", zegt het kabinet van bevoegde minister Liesbeth Homans (N-VA) aan VRT NWS. "De foto bij de boodschap creëerde een fout verwachtingspatroon. Het wekt de indruk dat iedereen bij de Vlaamse overheid altijd en in elke functie religieuze symbolen mag dragen en dat is niet het geval. De overheid moet neutraal zijn en als neutraal ervaren worden."

Homans zelf benadrukt op Twitter dat "alle religieuze symbolen niet mogen" bij de Vlaamse overheid. Er wordt wel gestreefd naar diversiteit binnen de Vlaamse overheid, maar een algemene richtlijn over religieuze symbolen is er eigenlijk niet. Elke leidende ambtenaar mag dat zelf beslissen voor zijn of haar dienst. 

Vlaams Belang

Oppositiepartij Vlaams Belang is alleszins niet te spreken over de oorspronkelijke tweet. "Een vrouw met hoofddoek in een wervingscampagne van de overheid kan voor mij absoluut niet", zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens. Hij zal de kwestie aankaarten bij de minister. 

Amina

De bewuste foto kadert in een campagne die de Vlaamse overheid begin dit jaar opstartte samen met het Minderhedenforum. Het gaat om Amina, een bemiddelaar bij VDAB, wiens verhaal op de website van de Vlaamse overheid staat. "Met of zonder hoofddoek. Mijn werk goed doen, daar draait het om", zo zegt ze daar. 

(Lees voort onder de foto.)

Het Minderhedenforum zelf is teleurgesteld dat de tweet is verwijderd. "Het doel van de campagne was net om de diversiteit binnen de Vlaamse overheid te versterken", zegt directeur Landry Mawungu in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het verwijderen van de tweet is een ongelukkig signaal."

Ik vraag me af hoe het nu verder moet met de campagne. 

Landry Mawungu

"Er zijn geen algemene regels over religieuze symbolen binnen de Vlaamse overheid en bij de opstart van de campagne heeft niemand iets over de bewuste foto gezegd", benadrukt Mawungu. "Nu geeft de overheid plots het signaal dat een religieus symbool dan toch volledig verboden zou zijn. We hebben zelf al aan de bevoegde dienst gevraagd waarom de foto werd verwijderd, maar we hebben nog geen reactie. Ik vraag me af hoe het nu verder moet met de campagne."