Was Donald Trump inspiratiebron voor woorden van Jon Snow?

"Als voldoende mensen valse beloftes afleggen, dan betekenen die woorden uiteindelijk niets meer. Er zijn geen antwoorden meer, enkel betere en nog betere leugens." Dat waren de woorden die Jon Snow afgelopen zondag in de voorlopig laatste aflevering van "Game of thrones" uitsprak om aan te tonen dat zijn woord wél nog iets betekent. Snel werd door een aantal media de link gelegd met het begrip "fake news", een term die schering en inslag is sinds de verkiezing van Donald Trump. Dat verband bleek uiteindelijk niet eens zo vreemd te zijn.

Liam Cunningham, die de rol speelt van Davos Seaworth in "Game of thrones", gaf aan nieuwswebsite Vulture immers toe dat die woorden geschreven waren met Donald Trump in het achterhoofd, woorden die nog belangrijker klonken toen Trump dan ook nog eens effectief verkozen werd: "Die speech van Jon Snow over de ware aard van leugens en over hetgeen mensen zeggen, en wat er gebeurt als mensen niet doen wat ze beloofd hebben. Die scène hebben we op dezelfde dag gedraaid als de dag dat Trump tot president verkozen was. De weerklank was op het moment dat we die scène filmden ongelooflijk."

"De uitslag was juist bekend geraakt toen we die ochtend die specifieke scène filmden. We hadden die scène al gerepeteerd, maar dat was de eerste keer dat acteur Kit Harington ze in deze omstandigheden uitsprak. Waardoor de woorden een groter effect kregen. Dat zal je wel begrijpen."

Wie er als de kippen bij was om de woorden van Jon Snow te gebruiken, was Anthony Scaramucci, de woordvoerder van Trump die het in die job hooguit 10 dagen volhield. Het leek op een weinig subtiele afrekening met zijn vorige baas, aldus een aantal nieuwsmedia. 

"Mocht hij tijdens zijn korte mandaat even kritisch met informatie zijn omgegaan…", was alvast  de conclusie van Vulture.