Bord "Brugge-Zeehaven" doorn in oog Zeebrugge: "Je raakt aan onze ziel als je aan de naam komt"

Een verkeersbord langs de splinternieuwe autosnelweg A11 veroorzaakt ophef in Zeebrugge. De afrit naar de haven verwijst niet naar Zeebrugge, maar naar "moederstad" Brugge. Gemeenteraadslid Jean-Marie De Plancke (Open VLD) wijst met een beschuldigende vinger naar burgemeester Renaat Landuyt (SP.A).

"ZEEbrugge moet ZEEbrugge blijven." Met die Facebookpagina wil gemeenteraadslid De Plancke gelijkgezinden verzamelen en een duidelijke boodschap overbrengen aan het Brugse stadsbestuur: "Zeebrugge mag en kan zijn identiteit niet opgeven".

Aanleiding is het bord "Brugge-Zeehaven", langs de pas geopende A11. "Met die nieuwe bewegwijzering is het duidelijk dat burgemeester Landuyt zijn zin aan het doordrijven is: het merk Brugge uitspelen ten koste van Zeebrugge", aldus Jean-Marie De Plancke. "Het begon met kleine zaken, zoals toeristische publicaties waarin men het had over Brugge-Bad in plaats van Zeebrugge. Maar nu dat bord... dat is iets anders."

Hij vreest dat de naam Zeebrugge steeds meer in de verdrukking zal komen. "Natuurlijk is Brugge een heel sterk merk, maar dat is vooral het geval op toeristisch vlak. Zeebrugge is op maritiem vlak een heel sterk merk. Bovendien is Zeebrugge een kleine gemeenschap. Je raakt aan de ziel als je aan de naam komt."

Het liberale gemeenteraadslid heeft al een brief geschreven aan  burgemeester Landuyt en gaat hem op de volgende gemeenteraad interpelleren over de kwestie.

Zeebrugge mag zijn identiteit niet opgeven

Jean-Marie De Plancke, Brugs gemeenteraadslid

"De naam Zeebrugge zal niet verdwijnen"

Burgemeester Renaat Landuyt ontkent intussen dat hij aan de wegbeheerder instructies heeft gegeven om het bord zo op te stellen, zoals gemeenteraadslid De Plancke beweert. "Hier is gewoon de logica gevolgd, met name dat op autosnelwegen de naam van de gemeente wordt aangegeven. De Vlaamse wegbeheerder wou daarmee ook het havenverkeer wegduwen van de dorpskernen. Voor mijn part passen ze dat opnieuw aan. "

Landuyt wil verder de mensen van Zeebrugge geruststellen: "De naam zal niet verdwijnen, we willen onze jongste deelgemeente zelfs versterken. De oude droom van Brugge als stad aan zee blijft uiteraard bestaan, maar onze deelgemeenten blijven ook belangrijk".

"De hele discussie pleit voor de trots van de mensen van Zeebrugge", besluit de Brugse burgervader. "Maar men moet symbolen en realiteit wel uit elkaar houden."

Pleit voor trots van Zeebrugge, maar men moet symbolen en realiteit uit elkaar houden

Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge

Meest gelezen