Videospeler inladen...

Twee maanden zomervakantie, is dat te lang?

Nu de zomervakantie ten einde loopt, begint bij kinderen de verveling soms toe te slaan en durven ouders ook wel uitkijken naar de start van het schooljaar. Twee maanden zomervakantie is lang, maar toch behoort ons land tot de middenmoot in Europa. Zo is de vakantie in Finland bijvoorbeeld 10 à 11 weken, terwijl die bij ons maar 9 weken telt. In vergelijking met de buurlanden is de zomervakantie hier wel het langst.

De lange zomervakantie is wel vaker het onderwerp van discussie. In buurland Frankrijk is de vakantie iets korter, die begint daar pas op 8 juli (tot 3 september) en in Duitsland en Nederland duurt de zomervakantie slechts 6 weken. In Midden- en Zuid-Nederland is het schooljaar al begonnen, in Noord-Nederland starten ze op 4 september.

Volgens onderwijsexpert Pedro de Bruyckere heeft de lange schoolvakantie vooral een negatief effect op de leerprestaties. Het effect van een te lange vakantie kan leiden tot “summer loss” het vergeten door een te lange vakantie. Dat effect is het hoogst bij leerlingen met een lage sociaaleconomische status. Bij kinderen uit een gezin met een hoge sociaaleconomische status is dat negatieve effect er niet en kan de lange vakantie zelfs een positief effect op het leren hebben. Er gaan meer en meer stemmen op om de totale hoeveelheid vakantie te spreiden, een zomervakantie van 6 weken zou het negatieve effect op het leren al verkleinen.

Ook volgens Wouter Duyck, psycholoog en professor aan de Universiteit van Gent, duurt de zomervakantie te lang. Duyck bevestigt dat kinderen met een lagere sociale status cognitief achteruit gaan als ze twee maand vakantie hebben. “Een grote wetenschappelijke studie waar zo’n 48.000 leerlingen aan hebben meegedaan heeft aangetoond dat kinderen uit een lagere sociale klasse 3 maand cognitief achteruit gaan tijdens de zomervakantie, wat wil zeggen dat ze een heel trimester nodig hebben om alles in te halen”, zegt Duyck.

“Ideaal op cognitief niveau zou zijn dat de vakantie zo kort mogelijk duurt, misschien zelfs maar 1 maand. Maar dat is misschien iets te kort. Want het is ook belangrijk dat kinderen genieten en met ouders op vakantie kunnen gaan of met de jeugdbeweging weg kunnen. Daarom is een compromis van 6 weken misschien een beter alternatief”, zegt Duyck. De andere weken van de weggevallen vakantie moeten volgens Duyck verspreid worden over de rest van het schooljaar, zoals bijvoorbeeld een extra week tijdens de herfstvakantie of krokusvakantie. 

Wat met opvang? 

Een kortere zomervakantie zal ook heel wat ouders die met opvangproblemen kampen als muziek in de oren klinken. De Gezinsbond merkt ook op dat ouders voor de zomervakantie stress ervaren bij het zoeken naar opvang voor kinderen. Al zijn er volgens de Gezinsbond wel veel opvangmogelijkheden en is er een courante speelpleinwerking bezig gedurende de hele zomer. Kinderen moeten wel graag naar zo’n speelpleinwerking willen gaan en dat is niet altijd het geval merkt de Gezinsbond op.   

Als de vakantie wordt opgeschoven naar verder in het jaar, moeten ouders die periode ook opnieuw opvang zoeken. Daarom pleit de Gezinsbond er vooral voor dat bedrijven zorgen dat hun werknemers een goede balans kunnen vinden tussen werk en gezin. “Pas op, veel bedrijven doen al hun best, maar het kan natuurlijk altijd beter. Daarom gaan we in het najaar een charter voorstellen aan verschillende bedrijven waarin staat hoe bedrijven het werk op een gezinsvriendelijke manier kunnen combineren, zodat het voor zowel het bedrijf als de werknemers met een gezin, een win-winsituatie wordt”, aldus Keirse nog.

Politiek is het voorstel al meermaals gelanceerd maar het is voorlopig niet aan de orde. Het kabinet van minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bevestigt dat dit momenteel geen puntje is op de agenda en dat er momenteel niets zal veranderen aan de schoolvakanties.

Zijn twee maanden zomervakantie te lang?

Meest gelezen