Zweden wil reclamebelasting voor kranten afschaffen in strijd tegen "fake news"

In Zweden wil de regering een speciale belasting afschaffen die kranten op reclame-inkomsten betalen. Op die manier wil ze media steunen in de strijd tegen "fake news".

Vandaag betalen kranten en tijdschriften in Zweden een belasting van 2,5 procent op inkomsten uit reclame hoger dan 75 miljoen Zweedse kroon (7,9 miljoen euro) op jaarbasis, maar daarin komt mogelijk verandering. De regering stelt voor om die belasting integraal te schrappen.

Als voornaamste beweegreden draagt minister van Financiën Magdalena Andersson de strijd tegen "fake news" aan. "In deze tijden van onlinegeruchten en fake news, vinden we de dagelijkse pers in Zweden erg belangrijk", zegt ze. "Een manier om die te ondersteunen is het afschaffen van deze belasting."

De wijziging zou in januari 2018 ingaan. In eerste instantie zullen enkel gedrukte media van de maatregel kunnen genieten omdat de belastingen op reclame-inkomsten voor onlinemedia Europees zijn geregeld.

Parlementsverkiezingen

Net als in zovele andere landen is het gegeven van "fake news" in Zweden voorwerp van debat. In maart waarschuwde premier Stefan Löfven nog dat de parlementsverkiezingen van volgend jaar invloed zullen ondervinden van "fake news".

In maart kondigde het ministerie van Onderwijs aan dat leerlingen vanaf volgend jaar expliciet zullen leren een onderscheid te maken tussen betrouwbare en onbetrouwbare nieuwsbronnen.