Zweedse zomer haalt laagste maximumtemperatuur in 155 jaar

In Zweden is het van 1862 geleden dat de maximumtemperatuur in de zomer lager was dan dit jaar. Dat meldt het Zweedse KMI. De warmste dag van 2017 tot nog toe viel zelfs buiten het seizoen.

28 graden Celsius: die temperatuur tekende het Zweedse KMI op 18 juni in Oskarshamn op en een dag later nog eens in Kalmar. Dat was meteen goed voor de maximumtemperatuur die het land deze zomer heeft gekend, een periode die officieel loopt van 1 juni tot 31 augustus.

Het is geleden van 1922 dat de maximumtemperatuur in de zomer zo laag was in Zweden. Om een zomer te vinden waarin de maximumtemperatuur lager lag dan 28 graden Celsius moet het KMI zelfs 155 jaar terugkeren tot 1862.

Opmerkelijk: de warmste dag van 2017 in Zweden tot nog toe viel niet eens in de zomer, maar wel in de lente. Op 28 mei gaf de thermometer in Oskarshamn 30,1 graden Celsius aan.

Hoewel september mogelijk nog enkele zomerse dagen in petto heeft, hoeft Zweden op korte termijn niet te rekenen op temperaturen in de buurt van 28 graden Celsius weet het KMI nog.

Ook Denemarken moet dit jaar vrede nemen met een magere zomer. Zo was de maand juli daar zelfs "zomerloos" met geen enkele dag waarop het kwik hoger dan 25 graden Celsius klom.

Het contrast met het zuiden van Europa kan niet groter zijn. Onder meer in Italië heerste begin augustus een zelden gezien hittegolf met temperaturen van 40 graden Celsius en hoger.