"Lutgen droomt van regering zonder PS of N-VA"

CDH-voorzitter Benoît Lutgen droomt van een federale regering zonder N-VA of PS na de verkiezingen van 2019. Dat heeft Lutgen woensdagavond verklaard op RTL-TVi. Op die manier drukt hij de piste de kop in dat zijn partij een samenwerking met N-VA genegen zou zijn.

"Wat ik hoop in 2019? Dat is dat men stopt met zeggen dat alles in het noorden rond de N-VA draait en alles in het zuiden rond de PS. Ik droom van een regering met N-VA noch PS in 2019. Dat is mijn prioritaire keuze", zei Lutgen.     

Dinsdag raakte bekend dat de burgemeester van Namen Maxime Prévot (CDH) op een bijeenkomst van de CD&V-studiedienst had laten verstaan in De Standaard dat samenwerking met N-VA niet langer een probleem was. Later ontkende Prévot dat. In dezelfde krant beaamde Waals fractieleider Dimitri Fourny ook dat met N-VA te praten zou vallen als de Vlaamsnationalisten geen stappen meer zetten naar de verdere ontmanteling van het land.

"Maingain zit in de zak van de PS"

Lutgen verdedigde nogmaals zijn keuze om niet meer met de PS te willen regeren in de deelentiteiten. Hij schuwde daarbij de kritiek op DéFI-voorzitter Olivier Maingain niet. Maingain weigerde maandag plaats te nemen aan de onderhandelingstafel met MR en CDH. "Maingain zit in de zak van de PS en wil zelfs niet meer komen praten zonder hen", aldus Lutgen.     

De CDH-voorzitter garandeerde dat het werk binnen de Brusselse regering en de Franse gemeenschapsregering wordt voortgezet, met de PS. "Ik ga ze niet alleen laten in Brussel en de Federatie Wallonië-Brussel (de Franse gemeenschap), want daar vallen ook hervormingen door te voeren".

Toch zou een aantal dossiers langs de parlementaire weg kunnen passeren. Hij haalde het voorbeeld aan van de kinderbijslag in Brussel. "We eisen dezelfde bedragen als in Vlaanderen en Wallonië: 150 euro voor het eerste kind. We zullen teksten indienen en kijken wie ze steunt en wie niet".

"Vertrouwensbreuk" volgens Maingain

Maingain spreekt op zijn beurt van  een "vertrouwensbreuk" met het CDH. Dat zei hij op de RTBF. Volgens hem had de positionering van het CDH, dat opriep niet meer met de PS te regeren in het Franstalige landsgedeelte, enkel tot doel "de N-VA tevreden te stellen".

"Het echte doel was uiteindelijk om N-VA tevreden te stellen, met een omweg via de MR. Maxime Prévot (CDH) heeft heel duidelijk uitgelegd dat het diende om het CDH in de federale regering te krijgen. Dat is niet onze keuze. Ik speel niet het spel van een partij die de essentiële belangen van de Walen en Brusselaars bedreigt", aldus Maingain. 

Hij beloofde nauw toe te zien op het deugdelijk bestuur. Het CDH "wil niet weten van een volledige decumul van mandaten, en ook niet van een beperking van de inkomens van mandatarissen omdat N-VA dat niet wil. De N-VA is de partij die de meest minimalistische lijn oplegt bij hervormingen rond deugdelijk bestuur. Ik begrijp meteen waarom de voorstellen die wij met Ecolo naar voren hebben geschoven, niet weerhouden zijn. Dat was enkel om N-VA niet tegen de borst te stoten."