AP2010

"Taj Mahal is geen hindoetempel, maar een islamitisch grafmonument"

Het unieke monument in de Indiase stad Agra is het voorwerp van touwtrekken tussen hindoe-nationalisten en historici. Een Indiase rechtbank moet nu oordelen over de status van een van 's werelds mooiste bouwwerken.

De Taj Mahal in Agra wordt voor de rechtbank opgeëist door extreme hindoes. Niet minder dan zes petities zijn ingediend om de officiële status van het monument te veranderen.

Volgens de klagers was het monument oorspronkelijk een tempel die opgedragen was aan Shiva, die samen met Brahma en Vishnu de trimurti of drievuldigheid van de drie belangrijkste goden van het hindoeïsme vormt.

Daarom hebben advocaten niet minder dat zes petities ingediend bij de rechtbank om de Taj Mahal om te vormen tot een hindoeheiligdom zodat ook hindoes er zouden mogen bidden. Tot nu toe mogen enkel moslims in het monument bidden.

De archeologische dienst van India heeft vandaag in een erg belangrijk advies die eisen van de hindoe-nationalisten van tafel geveegd. Die dienst bevestigt de traditionele opvatting van historici dat de Taj Mahal in de 17e eeuw gebouwd werd door de islamitische Moghul-keizer Shah Jahan voor zijn overleden lievelingsvrouw Mumtaz Mahal. Het witte marmeren monument is overigens gebouwd in de "Perzische stijl" van moslimbouwwerken en er zijn koranverzen ingewerkt in de muren.

AP1992

Leidt "symbol of love" tot geweld?

De Taj Mahal is een van de meest beroemde bouwwerken ter wereld en staat op de lijst van werelderfgoed van de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties. "The symbol of love" van Shah Jahan voor zijn vrouw lokt jaarlijks miljoenen toeristen, vaak koppels die zich willen laten fotograferen voor het monument.

De eisen van radicale hindoes gaan volgens de Britse krant The Guardian terug naar het boek "Taj Mahal: the True Story" van de auteur PN Oak uit 1989. Die beweerde dat de Taj al dateerde van voor de mosliminvasies in India en in feite een hindoetempel was.

Veel historici, ook hindoes, wijzen dat af. Ze zijn het ermee eens dat er sinds de moslimivasies vanaf de 12e eeuw in India veel hindoeheiligdommen werden verwoest en dat op die plaats moskeeën werden gebouwd, maar dat was niet het geval voor de Taj Mahal.

Extreme hindoegroepen eisen nu veel van die heilige plaatsen opnieuw op en dat leidt tot spanningen met moslims. In 1992 vielen er bij rellen honderden doden toen radicale hindoes de 16e eeuwse moskee van Babur in de heilige stad Ayodhya verwoestten (foto boven) om er een hindoetempel te bouwen voor Rama, een incarnatie van Vishnu die daar ooit geboren zou zijn.