Video player inladen ...

74e Filmfestival van Venetië gooit de deuren open

Het 74e internationale Filmfestival van Venetië, het oudste ter wereld, is gestart. Op het gala in de Sala Grande stond als openingsfilm "Downsizing" op het programma, de zevende langspeelfilm van de Amerikaanse indie-regisseur Alexander Payne.  

"Downsizing'" begint als komedie, maar krijgt gaandeweg de allures van een satirische maatschappijkritiek. De film speelt zich af in de toekomst, wanneer het uit milieuredenen en wegens overbevolking mogelijk is, mensen tot smurfenformaat te verkleinen. Leven als minimensjes geeft in die toekomst meer kansen om de (figuurlijke) sociale ladder te beklimmen. Matt Damon (foto boven) en Kristen Wiig (foto onder) spelen de hoofdrollen.

"Downsizing" van Payne (foto onder) is één van de 21 films die in het officiële competitieluik dingen voor de hoofdprijs, de Gouden Leeuw. Alle prijzen worden op 9 september toegekend door een jury onder leiding van Anette Bening.

De voorbije jaren heeft drie keer een openingsfilm van Venetië maanden later een hoop Oscargoud verzameld: "Birdman", "Gravity" en "Lalaland". Festivaldirecteur Alberto Barbera hoopt dat een nieuwe traditie is gevormd en gaat nu telkens zorgvuldig op zoek naar een gepaste ouverture.

Wegens gegarandeerde media-aandacht en de bekende "toegankelijkheid" van de Amerikaanse cinema wordt dat dus automatisch een film van over de grote plas. De VS domineren ook kwantitatief het competitieluik met vijf geselecteerde films, één meer dan gastland Italië.

Invision
Invision