AFP or licensors

Begrotingsakkoord in Nederland: regeringscrisis afgewend

De VVD en de PvdA hebben een akkoord bereikt over de begroting voor 2018. Dat meldt de NOS. De partijen van de ontslagnemende regering moesten het vandaag eens worden over het budget. Intussen onderhandelt de VVD verder over de samenstelling van de nieuwe regering.

Na zware onderhandelingen hebben de liberalen van de VVD en de socialisten van de PvdA een begrotingsakkoord voor volgend jaar. PvdA-voorzitter Lodewijk Asscher dreigde voor de zomer de regering te doen vallen als er niet aan zijn voorwaarden voldaan werd. Hij eiste een loonsverhoging voor het basisonderwijs, maar de VVD van Mark Rutte vond dat de nieuwe regering, die nog moet worden gevormd, daarover moest beslissen. Asscher zegt nu dat er een "substantieel bedrag zal komen voor de verhoging van de lerarensalarissen".

Omdat Nederland nog geen nieuwe regering heeft kunnen vormen sinds de verkiezingen in de lente, moesten de partijen van de regering Rutte-II de begroting opstellen. Als er op 9 oktober nog steeds geen regeerakkoord is, wordt het record van langste regeringsvorming in Nederland verbroken.

Morgen onderhandelen de VVD, de CDA, D66 en de ChristenUnie verder in Den Haag. Samen zouden ze een meerderheid van 76 zetels op 150 hebben als ze een akkoord zouden kunnen sluiten. Half mei trok GroenLinks zich terug uit de onderhandelingen na meningsverschillen over immigratie. GroenLinks kreeg er na de verkiezingen tien zetels bij in de Tweede Kamer en was daarmee de partij die de grootste winst boekte. Toch ziet het er voorlopig niet naar uit dat de partij van Jesse Klaver in de regering zal zitten.