Brugse gemachtigde opzichters roepen hulp van agenten in

Wie het stopbordje van een opzichter aan de schoolpoort negeert, riskeert in Brugge vanaf september een boete van 174 euro. En dat is nodig, want de vrijwillige gemachtigd opzichters worden te weinig gerespecteerd.

Automobilisten en voetgangers negeren te vaak de richtlijnen van een gemachtigd opzichter. Om daar komaf mee te maken, gaat de politie van Brugge vanaf 1 september al dan niet in burger patrouilleren aan de schoolpoorten, zegt korpschef Dirk Van Nuffel. "Wie het stopbord negeert, wordt geverbaliseerd", zegt Van Nuffel.  "De processen-verbaal zullen niet zonder gevolg blijven. We hebben een afspraak gemaakt met het parket als er voldoende dossiers zijn, komt er een themazitting en moeten de overtreders voor de rechter verschijnen". 

Nieuwe regels niet te streng

Stefaan Vergaerde is opzichter aan basisschool Christus-Koning in Brugge. Hij vindt de nieuwe regels zeker niet te streng. "Met het nieuwe initiatief, kunnen we dan toch de nummerplaten noteren, of de chauffeur eventjes tegenhouden om de naam te vragen, om het dan door te geven aan de politie. Ik vind dat wel een degelijk en een afschrikwekkend drukkingsmiddel, in de hoop dat het niet meer gebeurt in de toekomst", zegt Vergaerde.

Maatregel niet door iedereen geapprecieerd

"Als we de politie inzetten om ander personeel met een bevoegdheid op te volgen, dan zijn we verkeerd bezig. Iedereen moet gewoon zijn bevoegdheid daadwerkelijk uitoefenen, anders kunnen we er beter gewoon zelf staan", zegt hoofdcommissaris Nicholas Paelinck, vicevoorzitter van de overkoepelende Vaste Commissie van de ­Lokale Politie (VCLP). 

Meest gelezen