Video player inladen ...

Avondklok ingesteld in Houston, dodentol loopt op tot 30

De burgemeester van Houston heeft een avondklok ingesteld van middernacht tot vijf uur 's morgens.  Op die manier willen de lokale autoriteiten voorkomen dat overstroomde en verlaten huizen geplunderd worden. Intussen is de dodentol van orkaan Harvey opgelopen tot dertig.

Aanvankelijk had burgemeester Sylvester Turner via Twitter aangekondigd dat de avondklok gold vanaf tien uur 's avonds. Dat tijdstip werd kort daarop aangepast naar middernacht, om hulpverleners toe te laten verder hun werk te doen, aldus de burgemeester. "Het noodbevel blijft van kracht tot het niet langer nodig is," verduidelijkte hij nog.

Volgens lokale autoriteiten zijn er verschillende meldingen binnengekomen van mensen die zich voordeden als agenten van het Departement Binnenlandse Veiligheid. Zij zouden inwoners hebben aangemaand om hun huizen te verlaten, om die vervolgens te plunderen. 

Dodentol loopt op

De totale dodentol van orkaan Harvey is intussen opgelopen tot dertig, nadat vandaag opnieuw twaalf overlijdens werden bevestigd door de autoriteiten.

Afgelopen nacht werden in de omgeving van Houston ook al drie nieuwe overlijdens bevestigd. Het lichaam van een 89-jarige vrouw werd aangetroffen in een overstroomde woning, en een 76-jarige vrouw werd drijvend in het water gevonden nabij een wagen. Een 45-jarige man die zijn auto had verlaten en in het water was gevallen is kort daarop overleden in het ziekenhuis. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Opvang in basketbalstadion

In en rond Houston in zijn nu al meer dan 13.000 mensen gered uit ondergelopen woningen en appartementen, melden de reddingsdiensten.

Gisteren werd ook een nieuw opvangcentrum geopend in het Toyota Center, het basketbalstadion van de Houston Rockets, om gezinnen met kinderen op te vangen. Dat moet de druk verlichten op het congrescentrum, waar nu al zo'n 10.000 mensen tijdelijk onderdak hebben gevonden, of twee keer de voorziene capaciteit.

Nabij het NRG Stadium, het American football-stadion van Houston, werd een aantal uur geleden nog een tweede groot opvangcentrum geopend, dat aan nog eens 10.000 mensen onderdak moet bieden. 

"De solidariteit onder de mensen hier is heel opmerkelijk", getuigt Vlaming Johan Gansbeke vanuit Houston. "Iedereen wil gewoon iedereen helpen. Dat is heel typisch voor de inwoners van Texas."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Brandstofprijzen schieten de hoogte in

Johan is werkzaam in de olie-industrie in Houston. "Die ligt plat", getuigt hij. "De meeste installaties worden gewoon standby gehouden en draaien op een minimumbezetting." Wat de gevolgen daarvan zullen zijn zal de komende dagen en weken duidelijk worden, aldus de Vlaming. 

Doordat verschillende olieraffinaderijen aan de Amerikaanse Golf zijn stilgelegd, zijn de brandstrofprijzen in de Verenigde Staten in elk geval al aanzienlijk gestegen. En hoe langer de olieproductie stilligt, hoe sterker de prijzen zullen blijven stijgen, voorspellen experts. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Video player inladen ...