Kurt Desplenter

Michel Vandebosch (GAIA) over zware tol Waregem Koerse: "Hier ben ik ziek van"

Op de jaarlijkse paardenwedstrijd Waregem Koerse in West-Vlaanderen zijn gisteren verschillende ongevallen met paarden gebeurd. Vier paarden raakten gewond en één werd geëuthanaseerd. Dierenrechtenorganisatie Gaia is niet te spreken over de organisatie van de wedstrijd. Nochtans paste de organisatie het parcours al aan om de veiligheid te verhogen, maar niet genoeg volgens Michel Vandenbosch van Gaia.  

"Waregem Koerse heeft een loodzware tol geëist", aldus Gaia in een balans. Het zesjarig paard Intimissimi moest geëuthanaseerd worden na de eerste hindernisren. Ook Storm of Swords liep in die ren een kwetsuur aan het kniegewricht op en zou daarmee zijn rencarrière moeten beëindigen. Faucon Rouge raakte gewond tijdens de tweede hindernisren en tijdens de Grote Steeple Chase van Vlaanderen liepen Poligroom en Tomcat De Kerser allebei een zware breuk op van de oppervlakkige buigpees respectievelijk aan het rechter- en linkerbeen.

"Een te zware, onaanvaardbaar hoge tol, als u het mij vraagt", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch in een reactie na de vierde en laatste hindernisren. "Eén paard dood en vier andere met een zware kwetsuur op 35 deelnemende renpaarden, dat is veel te veel van het slechte. Hier ben ik ziek van. Dit moet ik even laten bezinken. We moeten de moeilijkheidsgraad van de hindernissen en de selectiecriteria grondig evalueren met het oog op verregaande aanpassingen. Zo kan het echt niet verder."

Parcours werd al aangepast

Nochtans paste de organisatie het parcours de jongste jaren vaak aan om zo de veiligheid van de paarden te verhogen, maar voor een ongevallenvrije editie zorgde dat dus niet. Ieder jaar wordt het parcours geëvalueerd door de organisatie.

“Voor ons is het ontgoochelend dat al die veranderingen die we hebben kunnen afdwingen de afgelopen 22 jaar, dat het van Waregem Koerse
nog steeds geen veilige ren maken. Een aantal dodelijke hindernissen zijn verdwenen en andere hindernissen zijn vergemakkelijkt. Ook al is de selectiecriteria voor paarden strenger geworden, het is blijkbaar nog altijd niet genoeg”, aldus Vandenbosh nog.