Frankrijk zal tegen nieuwe europese vergunning glyfosaat stemmen

Frankrijk zal tegen het voorstel van de Europese Commissie stemmen om de Europese vergunning voor glyfosaat met tien jaar te verlengen

Om de vergunning met tien jaar te verlengen, heeft de Commissie de steun van een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten nodig. Als groot land neemt Frankrijk een belangrijke positie in. Het land stemde vorig jaar ook al tegen de hernieuwing van de vergunning. Zeven lidstaten, waaronder Duitsland en Italië, onthielden zich toen en blokkeerden zo de beslissing. De nieuwe stemming is voorzien voor 4 oktober.  Eind dit jaar verstrijkt de licentie van glyfosaat, de actieve stof die in de populaire onkruidverdelger Roundup wordt gebruikt.  

Verkoop van glyfosaatproducten blijft mogelijk

De Commissie stelde in juli voor om een nieuwe vergunning voor tien jaar te verstrekken. Europese agentschappen bevoegd voor chemische producten en voedselveiligheid vonden immers dat er geen redenen waren om de stof te klasseren als kankerverwekkend. Hun adviezen hebben de wetenschappelijke controverse echter niet geluwd. In België hebben de drie gewesten het gebruik door particulieren verboden.