Google doet toezeggingen aan Europese Commissie

Google heeft de Europese Commissie meegedeeld hoe het bedrijf wil verzekeren dat zijn eigen shoppingdienst Google Shopping niet langer wordt bevoordeeld als consumenten via de populaire zoekmachine van Google naar producten en diensten zoeken. Dat is bij de Europese Commissie vernomen en bevestigd door Google. Over de inhoud van de toezeggingen hielden beide partijen de lippen op elkaar.

De Commissie bedacht Google eind juni met een megaboete van 2,4 miljard euro omdat het bedrijf misbruik maakte van de dominante marktpositie van zijn zoekmachine. De eigen online shoppingdienst Google Shopping kreeg systematisch een prominente plaats bij de zoekresultaten als surfers online op zoek gingen naar een product of dienst. Die strategie benadeelde andere aanbieders en consumenten, aldus de Europese concurrentiewaakhond.

Google heeft tot 28 september tijd om de discriminerende praktijk te stoppen en andere shoppingdiensten op gelijke voet te behandelen. Zoniet riskeert het bedrijf nog eens strafsommen te moeten betalen die kunnen oplopen tot 5 procent van de dagelijkse wereldwijde omzet van Alphabet, het moederbedrijf van Google dat vorig jaar een jaaromzet van 90 miljard dollar draaide.

De Europese Commissie heeft overigens nog twee andere onderzoeken tegen Google lopen: naar het besturingssysteem Android en naar advertentiemakelaar AdSense. In beide dossiers zijn de Europese concurrentiediensten al tot de voorlopige conclusie gekomen dat de regels moet voeten worden getreden.