De Croo: "Overheid investeert wel in NMBS"

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) weerlegt de kritiek van de socialistische vakbond dat er bij de NMBS wordt bespaard op investeringen. Een voorstel om één miljard euro te investeren in de NMBS wordt momenteel besproken. Intussen vraagt Groen aan de ACOD om de reizigers niet te treffen met hun actie op 10 oktober.

Het argument dat er niet geïnvesteerd wordt in de NMBS is fout, volgens federaal vicepremier De Croo. "Een voorstel van minister Bellot om in de komende jaren één miljard euro te investeren in het netwerk en rollend materieel wordt momenteel volop besproken", verklaart hij aan VRT NWS.

"Die investeringen zijn nodig. Men heeft recht op een goed netwerk en op goed materieel. Daarnaast vragen we aan de NMBS om per jaar vier procent productiever te zijn. Vandaag is de NMBS bij de minst productieve spoorbedrijven in Europa", besluit de vicepremier. 

Een van de redenen waarom de socialistische spoorbond een stakingsaanzegging heeft ingediend voor dinsdag 10 oktober, is het "niet langer uitvoeren van investeringen, waardoor ook de toekomstige openbare dienstverlening in gevaar komt".

Betaalstaking

Kamerlid voor Groen Stefaan Van Hecke roept intussen de spoorbond ACOD op om de reizigers niet te treffen met de 24-urenstaking op dinsdag 10 oktober. Hij zegt dat reizigers en spoorbonden bondgenoten zijn in de strijd voor betere dienstverlening. "Met een betaalstaking zou de vakbond niet de reiziger treffen en toch een stevig signaal sturen naar de regering", klinkt het.

Bij een betaalstaking werkt iedereen zoals op een normale werkdag, maar kunnen de reizigers gratis de trein nemen. Er is geen wettelijk kader voor zo'n staking, maar volgens Van Hecke is een betaalstaking toch mogelijk bij unanimiteit.