Hongaarse regisseur Karoly Makk overleden

De Hongaarse regisseur Karoly Makk is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Hongaarse agentschap MTI. In 1971 won hij de juryprijs in Cannes met "Szerelem" ("Love"), een film over het leven in Hongarije tijdens het Stalinisme.

Ondanks de grote concurrentie, wordt Makk beschouwd als een van de grootste naoorlogse Hongaarse filmmakers. Hij maakte vooral naam door thema's aan te snijden die in het communistische Hongarije taboe waren, zoals politieke repressie of seksualiteit.

6 films van Makk haalden het officiële competitieluik in Cannes. "Macskajatek" ("Cat's play)" haalde in 1974 de shortlist in de Oscarcategorie beste niet-Engelstalige film. Die film gaat over twee oudere zussen die in brieven aan elkaar het verleden oprakelen.

Allicht zijn bekendste film is "Egymasra nezve" ("Another way"). Die film uit 1982 over een lesbische liefdesrelatie leverde Jadwiga Jankowska-Cieslak de prijs voor beste actrice op in Cannes. In 1997 verfilmde hij de novelle "The Gambler" van Fjodor Dostojevski.