India schrapt tv-serie waarin jongen van 9 met meisje van 18 aanpapt

In India is een controversiële tv-serie afgevoerd waarin een relatie tussen een jongen van 9 en een meisje van 18 centraal stond. Dat meldt de BBC. De verhaallijn lag gevoelig omdat kindhuwelijken wijdverspreid zijn in het land.

Indiase tv-kijkers moeten het sinds gisteren zonder "Pehredaar piya ki" ("De lijfwacht van de echtgenoot") stellen, een tv-serie van Sony Entertainment Television. Die schrapt het programma na aanhoudende klachten over de centrale verhaallijn: de relatie tussen een jongen van 9 en een meisje van 18.

De serie liep sinds half juli en speelt zich af aan een koninklijk hof waar de jonge prins Ratan Kunwar ene Diya ontmoet, een meisje dat twee keer zo oud is als hij. Meteen is hij verliefd. Wanneer zijn ouders brutaal worden vermoord, belooft ze zijn vader op zijn sterfbed met zijn zoon te trouwen om hem te beschermen.

Seksuele interesse

In de eerste afleveringen is de liefde van de prins voor Diya relatief onschuldig, maar dat verandert naarmate de tijd verstrijkt. Hij stelt zich zelfzeker op, stalkt haar en toont seksuele interesse voor haar.

Voor de Jai Ho Foundation kon dit niet door de beugel. De ngo met standplaats Mumbai organiseerde een petitie waarin ze de autoriteiten om een verbod op de serie vroeg. De organisatie meende dat de verhaallijn ongepast voor kinderen was. Bovendien kamp India nog steeds met het wijdverspreide fenomeen van kindhuwelijken.

Leeftijdssprong

De Indiase mediawaakhond probeerde de gemoederen aanvankelijk te bedaren door de makers te verplichten de serie pas om 22.30 uur uit te zenden in plaats van om 20.30 uur. Bij het begin van elke aflevering moest voorts de boodschap "Wij zijn tegen kindhuwelijken" verschijnen.

De makers beloofden ook zelf beterschap door een "leeftijdssprong" aan te kondigen waarbij de prins in kwestie plots 21 zou zijn, maar voor de Jai Ho Foundation volstonden deze maatregelen niet. De ngo dreigde zelfs met gerechtelijke stappen. Zover hoeft het niet te komen nu Sony Entertainment Television de stekker uit de serie heeft getrokken.