AP

Is investeren in Spaans vastgoed wel interessant?

De Vlaming heeft de baksteen in de maag en Spanje is erg in trek bij die Vlaming voor een buiten- of vakantieverblijf. Genoeg reden voor het Eén-programma "Voor hetzelfde geld" om uit te zoeken of investeren in Spaans vastgoed interessant is.

Drie gouden regels

Wie kiest voor een investering in Spanje, houdt best rekening met het spreekwoord "haast en spoed is zelden goed". Dat zegt Yves Sirejacob, een Vlaming die al jaren in Spanje fiscaal advies geeft.  "Niet halsoverkop ergens naartoe vliegen en het eerste kopen dat je ziet. Neem je tijd om een regio goed te leren kennen", stelt Sirejacob.

Hij raadt aan om sowieso voor een makelaar te kiezen, en het liefst een lokale makelaar. Die makelaars kan u trouwens leren kennen op Belgische beurzen. "Wie bijvoorbeeld in Marbella wil kopen, kiest voor een makelaar in Marbella. Die mensen rijden de hele dag rond en weten wat er op de markt komt." 

Ook niet geheel onbelangrijk: win jurdisch advies in. "In Spanje en andere zuiderse Europese landen, zoals Portugal, is het beroep van notaris anders ingevuld. Van een Spaanse notaris wordt niet verwacht dat hij controleert op bouwovertredingen, op schulden en dergelijke meer."

AP

Kunnen er nog "koopjes" gedaan worden?

Het begin van de bankencrisis is al eventjes voorbij. Toen konden koopjes gedaan worden, met prijsdalingen tot 50%, 60% én maar liefst 70%. 

"De crisis is intussen al tien jaar bezig. Het beste van de solden is misschien weg, maar de banken hebben niet meteen al hun eigendommen of bankbeslagen op de markt gezet. Wat is een bankbeslag? Een bank doet een financiering naar een promotor om iets te bouwen, maar die promotor kan door de crisis niet langer zijn schulden afbetalen. De bank wordt dan eigenaar van het complex. In het begin hebben veel banken dat en masse op de mark gezet, nu is dat véél minder het geval. Er kunnen nog interessante zaken tussenzitten", duidt Sirejacob.  

Verhuren ja, maar er rijk van worden...

Heel wat Vlamingen verhuren ook in de zomer hun verblijf. Rendeert de investering? Volgens Marleen De Vijt, al tien jaar makelaar in Spanje, zal je er niet rijk van worden. "Verhuren en er plezier aan beleven, die combinatie zullen we kunnen maken. Maar rijk worden, dat is een moeilijk verhaal." De Vijt schat dat een aankoop van 150.000 euro een huuropbrengst geeft van 6.000 euro.  Van dat bedrag heb je ongeveer 3.000 à 3.500 euro nodig om vaste kosten te betalen. Een realistisch rendement is 2 tot 3%.

De Vijt benadrukt dat je tien tot twaalf weken per jaar kan verhuren. "Alles speelt zich nog af rond de grote vakantie, de maanden juli en augustus, en een paar weken daarbuiten. Ik spreek in algemene termen, want wie er werk van maakt, kan meer halen. Maar de gemiddelde klant wil de verhuur niet zelf doen. Die besteedt dat uit aan zogenoemde house- of homemanagementbedrijven. Die staan in voor een vergunning om te verhuren, doen het beheer (onder meer de schoonmaak) en de verhuur. Zulke bedrijven vragen gemiddeld 15 tot 25% commissie op de verhuur."