© VRT Lies Willaert

Ish Ait Hamou: "Amina, je bent een brug en bruggen hebben we nodig"

Choreograaf en schrijver Ish Ait Hamou heeft op Facebook een open brief geschreven aan Amina. Dat is de vrouw van wie de foto gisteren is verdwenen uit een vacature van de Vlaamse overheid. Ze droeg op die foto een hoofddoek. "Ik was zeker teleurgesteld, maar niet echt geschrokken en dat tot mijn grote spijt," klinkt het bij Ish.

"Beste Amina,  ik zou je graag mijn dag van gisteren willen vertellen en hoe jij daar een belangrijke rol in speelde," zo luidt de eerste zin van de open brief die Ish vandaag op zijn Facebookpagina heeft geplaatst.

Hij reageert met de open brief op de ophef die is ontstaan rond een vacature van de Vlaamse overheid. Op het Twitteraccount van de Vlaamse overheid was oorspronkelijk een vacature te zien met een foto van een vrouw met een hoofddoek. Na een aantal racistische reacties is de tweet met de vacature verwijderd. "De overheid moet neutraal zijn en als neutraal ervaren worden," klonk het bij het kabinet van bevoegde minister Liesbeth Homans (N-VA).

Het verhaal van Amina, de vrouw op de foto, staat wel nog op de website van de Vlaamse overheid. Daar staat te lezen dat ze bemiddelaar is bij de VDAB en anderstaligen helpt bij het vinden van een job.

Geweldige dag beëindigd met valse noot

Ish vertelt hoe inspirerend hij het verhaal van Amina vond. Hij ontdekte haar verhaal toen hij op weg was naar Hilversum, om daar aan een nieuw tv-programma te werken. "Jij, samen met andere mensen, werd ingezet om velen te overtuigen en gerust te stellen dat iedereen zijn kans had als werkzoekende bij de overheid maar indirect ook dat iedereen zijn plek heeft in deze samenleving. Zo een open, inclusieve en motiverende visie en boodschap zien we niet vaak genoeg," schrijft Ish.

Ik was zeker teleurgesteld, maar niet echt geschrokken en dat tot mijn grote spijt.

Hij begon naar eigen zeggen met een geweldig gevoel aan zijn werkdag, maar die dag eindigde met een valse noot, toen hij vernam dat haar foto van de vacature was verdwenen. "Ik kan niet zeggen dat ik geschrokken was, teleurgesteld zeker, maar niet echt geschrokken en dat tot mijn grote spijt."

Meer dan een hoofddoek

Ish betreurt dat de hoofddoek van Amina de aanleiding is geweest om haar foto te verwijderen.  "Het is pijnlijk maar onze Vlaamse overheid lijkt nog steeds niet in staat te zijn om te zien welke positieve kracht en mogelijkheden een inclusieve en multiculturele samenleving met zich meebrengt," schrijft Ish. De choreograaf hekelt ook de obsessie om de hoofddoek en heeft het gevoel dat "we stappen achteruit zetten". "Een foto dat vorig jaar geen probleem was lijkt er nu eentje te zijn," gaat hij verder.

Hij wil in zijn brief verderkijken dan Amina's hoofddoek en vergelijkt haar met een brug, die nodig is om een multiculturele samenleving te versterken: "Je bent een brug en bruggen hebben we nodig want die zorgen ervoor dat een kloof niets meer dan een wandeling kan worden." 

Uit de vacature, maar niet uit het geheugen

Ish benadrukt in het einde van de brief nogmaals hoe Amina een belangrijke rol heeft gespeeld in zijn dag, ook al is haar foto uit het Twitteraccount verwijderd. "Jouw glimlach, jouw verhaal, jouw passie voor je job en het mooie dat ik over je las heeft een indruk achter gelaten."

Mijn excuses als dit een extra last op je schouders legt.

Hij durft zich niet uit te spreken over Amina's gevoelens na de ophef: "Ik weet niet hoe jij je voelt, wat jij denkt en hoe jij met de hele media-aandacht omgaat. Mijn excuses als dit een extra last op je schouders legt."

Ook al is er volgens Ish met het verwijderen van de foto een stap achteruit gezet, hij hoopt tegelijkertijd ook op een "overwinning om een toekomst, waar iemand zoals Amina overal zal mogen staan".