AFP or licensors

Japanse minister: "Hitler had de juiste motieven"

De Japanse minister van Financiën Taro Aso heeft opnieuw controverse veroorzaakt door zich lovend uit te laten over de nazi's. Tegenover zijn partijgenoten beschreef hij Adolf Hitler als iemand met "de juiste motieven".

"Hitler, die miljoenen mensen gedood heeft, deugde niet, ook al klopten zijn motieven", stelde Aso tijdens een bijeenkomst van zijn Liberaal Democratische Partij.

De minister kreeg al snel bakken kritiek over zich heen, omdat hij Hitlers motieven voor het uitroeien van de Joden zou hebben verdedigd. Het Simon Wiesenthal Center, een internationale Joodse mensenrechtenorganisatie, sprak onder andere zijn "bezorgdheid en teleurstelling" uit over de opmerkingen. 

"Dit is slechts de laatste van een verontrustende lijst van "foute opmerkingen" die ronduit gevaarlijk zijn", verklaarde rabbi Abraham Cooper, hoofd van de organisatie die zich toelegt op het levend houden van de herinnering aan de Holocaust. 

Uiteindelijk zag Aso zich gedwongen om zijn woorden terug te nemen. "Uit mijn opmerkingen blijkt dat ik Hitler extreem negatief bekijk, en het is duidelijk dat zijn motieven ook verkeerd waren", stelde hij in een officiële verklaring. "Het was ongepast dat ik Hitler aanhaalde als voorbeeld en ik zou dat graag terugnemen."

Niet de eerste keer

Nochtans is het niet de eerste keer dat Aso zich bewonderend uitlaat over de nazi's. In 2013 werd de controversiële minister bijna tot ontslag gedwongen, nadat hij had gesuggereerd dat Japan het voorbeeld van nazi-Duitsland kon volgen voor de hervorming van zijn grondwet.

Omdat de aanpassing van de pacifistische grondwet op protest stootte van de oudere bevolking, had Aso voorgesteld om de aanpassing in het geniep door te voeren, "zoals de nazi's grondwet van de Weimar Republiek op één dag afschaften, zonder dat iemand het doorhad". 

Ook toen werd de minister gedwongen om op zijn woorden terug te nemen, maar weigerde hij op te stappen.