© lev dolgachov - creative.belgaimage.be

"Peuters swipen, maar beseffen niet hoe dat kastje verbonden is met de grote wereld"

De leefwereld van jongeren speelt zich voor een groot stuk online af. Ouders worstelen steeds vaker met het nieuwemedia-gebruik van hun kinderen.  In "Hautekiet" liet Radio 1 kinderpsychiater Lieve Swinnen haar licht schijnen over de kwestie.

"In mijn werk praat ik heel veel over opvoeden en hét thema van de laatste twee jaar is duidelijk sociale media geworden. Waar vroeger de vraag was "Hoeveel mag mijn kind naar tv kijken?" is het nu "Hoeveel mag het op zijn smartphone spelen?", schetst Lieve Swinnen.  Ze schreef er samen met socialemediakenner Stefaan Lammertyn een boek over: "#Help! Mijn kind leeft online".

Volgens Swinnen is het belangrijk dat kinderen begeleid worden in het gebruik van nieuwe media. "Kinderen zijn heel vaardig met die toestellen, zelfs een peuter kan swipen. Maar ze beseffen niet wat je ermee teweegbrengt; een peuter heeft totaal geen besef van hoe dat kleine kastje verbonden is met onze grote wereld."

De kinderpsychiater maakt een vergelijking met het rijbewijs. "Enkele tientallen jaren geleden was je op 10 minuten buiten om je rijbewijs te halen. Nu vinden we het vanzelfsprekend dat jongeren goed opgeleid worden. Diezelfde evolutie gaat gebeuren met sociale media. Nu moet je kinderen leren wat kan en niet kan."

"Zeer jonge kinderen blijven beter af van schermpjes"

Kinderpsychiater Swinnen somt een aantal regeltjes op. "Algemeen stelt men dat kinderen tot 2 jaar beter afblijven van de schermpjes. En dan bouwt zich dat op. Kinderen van 6-8 jaar een uurtje per dag en vanaf 12 jaar maximum 3 uur per dag." Het leren doseren moet je samen doen met je kinderen, raadt Swinnen aan. "Eerst doe je het voor, dan doe je het samen, dan coachen en dan loslaten. Vanaf 12 jaar mag dat loslaten stilaan beginnen."

De smartphone blijft ook best uit de slaapkamer, klinkt het. "We zijn er ons niet van bewust hoeveel kinderen en jongeren 's avonds laat nog berichten ontvangen waarvan de ouders niets weten. Dus: lichten en schermpjes uit."

Als kinderen even over de grens gaan, is dat niet erg. Maar als er helemaal geen grenzen zijn, wordt het gevaarlijk. 

Kinderpsychiater Lieve Swinnen

"Vervelen is heel nuttig"

Een smartphone of tablet brengt vaak soelaas op momenten waar kinderen niets anders te doen hebben, om verveling tegen te gaan. "Maar vervelen is net heel nuttig", stelt Lieve Swinnen. "Op het moment dat je niets doet en niet denkt, komen de beste ideeën naar boven. Het klopt dat we alles opvullen met schermpjes, terwijl niets doen erg belangrijk is."

Daarop is een dag zonder smartphone zeker een goed idee. "Maar dan moeten volwassenen het goede voorbeeld geven", aldus de kinderpsychiater. "Belangrijk is ook om te kijken wat je kind offline doet. Speelt het nog en heeft het vrienden, dan is het online meestal wel oké. Maar er is toch een groep van kinderen die daar duidelijk meer moeite mee hebben en kwetsbaar zijn."

Bij "Hautekiet" ging kinderpsychiater Lieve Swinnen verder in op vragen van luisteraars via een Facebook live. Die kunt u hieronder herbekijken.

© lev dolgachov - creative.belgaimage.be