Video player inladen ...

Minstens zes doden nadat in Mumbai evenveel regen valt op één dag als normaal in een maand

Uitzonderlijk hevige moessoenregens hebben de straten van de Indische miljoenenstad Mumbai herschapen tot rivieren. Door de overstromingen zijn minstens zes mensen om het leven gekomen, onder wie twee jonge kinderen. Vele huizen zijn vernield en het verkeer werd er zwaar verstoord.

Mumbai, een stad van 20 miljoen inwoners en het financiële hart van India, was niet voorbereid toen er gisteren op één dag evenveel regen viel als normaal in een maand. Hele wijken kwamen daardoor blank te staan en het openbaar vervoer kwam volledig stil te liggen. Duizenden pendelaars zagen zich daardoor genoodzaakt de nacht op kantoor door te brengen.

Vooral de lager gelegen sloppenwijken, waar zowat de helft van de inwoners van de stad wonen, werden zwaar getroffen door de regenval. Een vrouw en een kind van anderhalf jaar kwamen om toen hun huis het begaf en een tweejarig kind stierf toen een muur instortte. In een andere wijk verdronken drie mensen, toen ze door de stroom werden meegesleurd, meldt de politie.

Nog meer regen verwacht

Na de stortvloed van gisteren werd het openbare leven in Mumbai vandaag hervat. Zo kwam het treinverkeer - de levensader van de stad - deze morgen langzaamaan weer op gang. Een aantal lager gelegen wijken staan wel nog steeds onder water, met grote verkeerschaos tot gevolg.  

De komende 48 uur wordt bovendien nog heel wat regen verwacht. Scholen zijn gesloten en mensen hebben het advies gekregen om thuis te blijven. Ook Eerste Minister Narendra Modi heeft de inwoners van Mumbai via Twitter opgeroepen om alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen in de nasleep van de hevige regenval gisteren. 

Bijzonder kwetsbaar

Het noodweer roept traumatische herinneringen op aan de zware overstromingen in de deelstaat Maharashtra van 2005. Toen verloren meer dan 500 personen het leven in Mumbai, voornamelijk in de sloppenwijken van de stad. 

Ongebreidelde bouw in overstromings- en kustgebieden, gecombineerd met riolen en waterwegen die volledig verstopt zijn door plasticafval, hebben de grootste en dichtstbevolkte stad van India de voorbije jaren bijzonder kwetsbaar gemaakt voor stormweer.

AFP or licensors
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De voorbije drie maanden zijn in Zuid-Azië al meer dan 1.200 mensen om het leven gekomen door overstromingen. Die zijn het gevolg van de zwaarste moessonregens in jaren.