Belga

Noord-Korea: "Raket over Japan was eerste stap in militaire operatie"

De testraket die Noord-Korea gisteren over Japan heeft gestuurd, is "zoals een echte oorlog" en de "eerste stap van een militaire operatie in de Stille Oceaan". Dat  heeft het Noord-Koreaanse regime meegedeeld.

De Noord-Koreaanse middellangeafstandsraket vloog over het noorden van Japan en veroorzaakte grote internationale verontwaardiging. Maar er komen dus nog meer dergelijke raketlanceringen, althans zo klinkt de dreiging vanuit Pyongyang.

Het regime van Kim Jong-un heeft het over een "eerste stap van de militaire operatie van het Noord-Koreaanse leger in de Stille Oceaan". Daarbij viseert Noord-Korea andermaal het Amerikaanse territorium. "De raketlancering is een betekenisvolle prelude op het indammen van Guam", aldus het regime. 

Betekenisvolle prelude op indammen van Guam

Noord-Korea

Verzekeringspremie voor het Noord-Koreaanse regime

Vanwaar die harde dreigementen vanuit Noord-Korea? "Ze willen in de eerste plaats veiligheid bereiken", legt Korea-kenner Sico van der Meer (Clingendaelinstituut) uit in "De ochtend" op Radio 1. "Noord-Korea is echt bang dat de Verenigde Staten het land zullen binnenvallen om het regime te verwijderen. Het regime ziet provocatie en raketlanceringen als een soort verzekeringspremie want zo laten ze zien "Kom niet aan ons". Het is ook een boodschap naar de eigen bevolking "Wij houden de vijand buiten", om zo het regime te steunen."

Pyongyang laat weten dat de lanceringen ook een antwoord zijn op de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio. Zou het dan geen oplossing zijn om die aanwezigheid af te bouwen? "Ik ben bang van niet", zegt Van der Meer. "Noord-Korea zal bang blijven voor Amerika, ze kijken daarvoor bijvoorbeeld naar wat er gebeurd is met Saddam Hoessein in Irak. Bovendien zal het regime dit blijven nodig hebben om zich te legitimeren tegenover de bevolking."

Om de huidige grote spanningen weg te nemen, zal er moeten gepraat worden. "Diplomatie zal volgens mij de wapenwedloop niet oplossen, maar het helpt wel om te de-escaleren. De huidige situatie  is niet bevorderlijk voor de wereldvrede, want door miscommunicatie of miscalculatie in het huidige opbod kan er per ongeluk een conflict ontstaan", aldus  Sico van der Meer. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier de eerste beelden van de lancering van de raket die over Japan vloog.

Video player inladen ...