Prestigieuze VSB Poëzieprijs houdt na 24 jaar op te bestaan

De VSB Poëzieprijs 2018 wordt de laatste in zijn soort. Dat meldt organisator VSBfonds. Daarmee valt na 24 jaar het doek over een van de meest prestigieuze poëzieprijzen van de Lage Landen. Dichter Peter Verhelst betreurt dat de prijs verdwijnt.

"De VSB Poëzieprijs 2018 die op 24 januari wordt uitgereikt is de laatste onder de naam VSB. VSBfonds past zijn donatiebeleid op een aantal punten aan. Een prijsuitreiking voor een poëziebundel past niet meer in de nieuwe koers." Met die woorden kondigt organisator VSBfonds op zijn website aan dat de poëzieprijs na 24 jaar verdwijnt.

VSBfonds wil zich voortaan op "actief burgerschap" richten. "Actieve burgers kunnen een relevante bijdrage leveren aan het versterken van de maatschappelijke samenhang en sociale mobiliteit. Deze aanpassing geldt voor de ondersteuning van sociale en culturele initiatieven."

De VSB Poëzieprijs was goed voor 25.000 euro. In het verleden mochten onder anderen Hugo Claus (1994), Gerrit Kouwenaar (1997), Leonard Nolens (2008) en Ilja Leonard Pfeijffer (2016) zich laureaat noemen.

"Poëzie is het minder weerbare broertje van alle genres"

Met het verdwijnen van de VSB Poëzieprijs kalft het landschap van de literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied voort af. Boek.be schrapt dit najaar de uitreiking van de Boekenleeuw en de Boekenpauw die het beste en mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek bekronen. Wegens financiële redenen is het niet duidelijk of de uitreiking volgend jaar wél weer plaatsvindt. Ook het voortbestaan van de Herman de Coninckprijs voor poëzie is onzeker.

Dichter Peter Verhelst ziet het met lede ogen aan. "Poëzie is het minder weerbare broertje van alle genres", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Nochtans is het volgens mij de belangrijkste literatuurvorm. Het is de oervorm van literatuur. Daar gebeurt het taalspel, daar ligt de grote focus op taal."

Toch blijft hij hoopvol. "Poëzie blijft bestaan, onder welke vorm ook. Misschien zitten we in een overgangsperiode waarin poëzie zich in andere vormen gaat aanbieden. Steeds vaker vinden poëzieavonden plaats. Het genre komt op zich niet meer in de verdrukking dan vroeger, maar de vorm verandert. Hetzelfde gebeurt met romans. Literatuur is minder aanwezig in het debat."