Verwendung weltweit, usage worldwide, Modelfreigabe vorhanden., Model released.

School in Gent zet leerlingen niet meer in klassen, maar wel in "nesten"

Een school in Gent gaat zich vanaf komend schooljaar helemaal anders organiseren dan wat we gewoon zijn van een school. De leerlingen zullen er niet meer in klassen zitten, maar wel in "nesten" van verschillende leeftijdsgroepen. De leerkrachten worden vakleerkrachten die samenwerken.

Het gaat om de Vrije Basisschool Sint-Paulus, die een vestiging heeft in Rerum Novarumplein en in de E. De Deynestraat. "We zetten de talenten van de kinderen en van de leerkrachten centraal", zegt directeur Cindy Van der Snickt. "De structuur passen we daaraan aan. En de leerlingen? Die moeten nooit meer zitten blijven."

Vijf nesten

De scholen werken vanaf 1 september met vijf nesten: een nest voor de 3-jarigen, eentje voor de 4- en 5-jarigen, eentje voor 6- en 7-jarigen, eentje voor de 8-, 9- en 10-jarigen en een laatste voor de 11- en 12-jarigen.

Het parcours is uitgetekend met de hulp van Flanders Synergy. "Zo krijgen de leerlingen elke week een werkbundel", aldus Van der Snickt. "De bundel moet af zijn op vrijdagmiddag, maar ze beslissen zelf wanneer ze welke taken afwerken. Ze leren dus plannen en verantwoordelijkheid opnemen en ontdekken hun talenten en vaardigheden."

We laten de leerlingen op hun eigen ritme evolueren.

De kinderen werken in groepjes verspreid over verschillende lokalen en helpen elkaar om problemen op te lossen. "Een 6-jarige kan al de leerstof voor het klassieke eerste leerjaar doornemen, maar evengoed kan een 12-jarige die minder sterk is in wiskunde nog de leerstof van het vroegere 5de leerjaar bijspijkeren. We laten hen elk op hun ritme evolueren."

De leerkrachten springen dan bij waar nodig. "Alles gebeurt in overleg binnen hun team, maar de draaglast van de leerkracht vermindert. Ook zij vertrekken vanuit hun talenten en benutten die optimaal in de nesten." Vrijwilligers laten de kinderen dan kennismaken met zaken zoals muziek en grafische technieken.

De school stelt nog dat het nieuwe leerplan van het katholiek onderwijs aansluit bij de nieuwe werking.