Video player inladen ...

Socialistische vakbond roept op tot spoorstaking op 10 oktober

De socialistische vakbond ACOD roept op tot een 24-urenstaking op dinsdag 10 oktober. De ACOD wil zo haar verzet tegen het "ideologisch non-beleid van de regering-Michel" in de verf zetten.

De ACOD heeft gisteren opgeroepen tot acties in de openbare sector dit najaar. Een 'reactiedag' die volgt op die acties werd ook aangekondigd voor dinsdag 10 oktober. Meer uitleg werd er niet over gegeven. 

Nu heeft de socialistische spoorbond zijn leden opgeroepen tot een 24-urenstaking op de bewuste 'reactiedag'. Pendelaars en treinreizigers moeten op dinsdag 10 oktober dus rekening houden met zwaar verstoord verkeer van het openbaar vervoer.  De hinder kan maandagavond al voelbaar zijn, aangezien de 24-urenstaking officieel op maandag 9 oktober om 22 uur begint.

Met de acties wil de vakbond protesteren tegen het beleid van de federale regering onder premier Charles Michel (MR). De bond vindt dat er te veel wordt bespaard op investeringen, pensioenen en budgetten. Volgens de bond werd "elke vraag om dialoog ondanks onze verantwoordelijke houding onthaald op provocaties en afbraakpolitiek".

ACOD Spoor-voorzitter Ludo Sempels: "Men vindt het blijkbaar belangrijker om ouderwetse ideeën als liberalisering en privatisering van het spoorwegnet uit de stal te halen. Er wordt duidelijk een bewuste afbraakpolitiek gevoerd om deze achterhaalde visie maatschappelijk aanvaardbaar te maken".

Het is voorlopig niet duidelijk of de andere vakbonden zich zullen aansluiten bij de oproep van de socialistische. "Op dit ogenblik worden de instanties samengeroepen. Naar eind volgende week zal het standpunt bekendgemaakt worden", zei Luc Piens, algemeen sectorverantwoordelijke bij de christelijke vakbond, in een eerste reactie. Federaal secretaris van het liberale VSOA Spoor Marc Lauwers: "Er is hieromtrent nog niets besproken en geen enkel standpunt ingenomen."